Reclamă

Provocarea unei rețele sociale populare a dus la identificarea a 22 de cazuri de automutilare printre adolescentele din Gjakova, Kosovo. Eranda Kumnova-Baci, inspector școlar, a descoperit situația alarmantă pe 8 octombrie, după ce a fost contactată de mama unei eleve de clasa a cincea. „O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok”, a declarat Kumnova-Baci, conform AFP.

Autoritățile școlare, ajutate de psihologi, au investigat situația și au realizat că automutilarea era mai gravă decât s-a crezut inițial, unele fete având zeci de tăieturi pe corp. „N-a fost un șoc doar pentru comunitatea educațională”, a mai spus Kumnova-Baci, subliniind că întreaga comunitate a fost zdruncinată.

Provocările TikTok care au luat amploare pe plan mondial au fost acuzate de a promova comportamente periculoase, chiar dacă rețeaua socială interzice oficial conținutul care promovează automutilarea. Mame ale victimelor, precum E.Z., au raportat că și copii de 9 ani au participat la provocare, reproducând ceea ce au văzut pe platforma socială. „Este ca un joc pentru fetele între 9 și 17 ani”, a explicat aceasta.

Problema a stârnit reacții variate. TkTok, criticată de experți pentru potențialul său impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor, atrage atenția asupra dependenței și problemelor emoționale cauzate. Vivek Murthy, chirurgul general al SUA, avertizase anterior asupra efectului rețelelor sociale asupra sănătății mintale a tinerilor, cerând intervenții guvernamentale urgente.

În Gjakova, cazurile au determinat comunitatea educațională să adopte noi inițiative de conștientizare în rândul elevilor, vis-a-vis de riscurile rețelelor sociale. Psihologul Mirevete Aziri consideră că problema derivă din „accesul necontrolat la rețelele sociale, chiar și atunci când copiii sunt la școală sau împreună cu familiile”.

Justiția kosovară a preluat cazul, confirmând pentru AFP că a început o anchetă. Poliția este autorizată să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica situația, a declarat purtătorul de cuvânt al procuraturii, Drin Domi. Cu toate acestea, unii solicită interdicția aplicatiei, cum ar fi E.Z., care consideră că guvernul ar trebui să interzică TikTok.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro