Pe lista „stufoasă” a proverbelor românești care au devenit cele mai uzuale replici, se numără „Cum e turcul și pistolul”. Acest proverb a intrat în limbajul comun al românilor, însă, prea puțini o folosesc corect. Astfel, îți vom explica ce înseamnă de fapt această zicală și de unde provine.
Cu siguranță ai auzit pe cineva care folosește această expresie. În mod uzual, aceste cuvinte fac referire la o serie de defecte comune, pentru a evidenția niște minusuri. Este incorect ca cineva să folosească această zicală în contexte pozitive, pentru a lăuda sau pentru a o lua în calcul ca și când ar exprima o calitate.
Mica istorie a proverbului „Cum e turcul și pistolul”
La fel ca în cazul altor proverbe din popor, acesta reprezintă, de fapt, o referință istorică. Pleacă din timpuri medievale. Turcii au jefuit și devastat Europa de Est fără milă, sub faldurile steagului verde al profetului Mohamed. Acest lucru s-a întâmplat timp de aproximativ 500 de ani.
După ce au cucerit, aceștia au plecat acasă cu o gamă de produse locale. Bani, și din păcate, copii români. În urma lor, au lăsat obiceiuri negative și o serie de cuvinte cum ar fi bacșiș, harci sau bașca. Părțile bune ale dominației turcești sunt din domeniul culinar, precum baclavaua, sarailie, sarma sau rahat.
Semnificația zicalei „Cum e turcul și pistolul”
Zicala „Cum e turcul și pistolul” este, de fapt, o metaforă. Aceasta înseamnă, de fapt, că o armă nu poate să facă rău de una singură. Ea fiind doar o prelungire a intențiilor celui care o manevrează. Când pistolul este în mâna unui om onest și cinstit, de pe urma armei va avea de pierdut un infractor. Reversul este bineînțeles valabil. Cu același sens, limba română mai are formulări ca de exemplu „precum tatăl e și fiul” sau „precum poporul și conducătorii.”