Coronavirusul a provocat până în prezent 306 decese în România, iar rudele celor decedați par să nu înțeleagă ce anume trebuie să facă sau cum se procedează în astfel de situații. Având în vedere toate aceste neînțelegeri, Ministerul Sănătății a decis să facă public un protocol care trebuie respectat în cazul deceselor survenite în urma infectării cu coronavirus.

Ministerul Sănătăţii a emis Protocolul în caz de deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Acest procedeu este explicit și prezintă clar procedura și modul în care vor fi înmormântați cei decedați după ce au fost infectați cu noul virus chinezesc, informează Mediafax.

Un nou ordin a fost emis de Ministerul Sănătății pentru a aproba acest Protocol. Documentul prevede reguli stricte și pentru firmele de pompe funebre, dar și pentru angajații IML. De asemenea este prevăzută și o procedură rapidă de înmormântare a celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu coronavirus.

,,În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în Ordinul 570, publicat în Monitorul Oficial.

Brățări de identificare pentru pacienții infectați

Protocolul vorbește și despre modul în care vor fi eliberate certificatele de deces. În cazul persoanelor spitalizate, certificatul va fi completat și eliberat de medicul curent al pacientului. În ceea ce privește decesul persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului, certificatul va fi eliberat de medicul de familie. Acesta din urmă completează certificatul în baza fişei medicale a pacientului.

Pacienții cu coronavirus care sunt internați în spital vor primi brățări pentru identificare, conform protocolului.

,,În ceea ce priveşte identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţată de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate”, se mai arată în Ordinul 570.

Anunțul rudelor persoanelor decedate se va face telefonic. Aceștia au obligația să se prezinte în 24 de ore, respectiv 48 ore să identifice și să ridice mortul.

,,Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe şi despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, potrivit noului Protocol specific.

În cazul în care ruda sau delegatul decedatului nu se prezintă în intervalul menționat anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului. În astfel de cazuri, asistentul social sau o persoană delegată în acest sens din unitatea medicală va trebui să anunțe de urgenţă serviciul social de pe lângă primăria locală şi va declara decesul la oficiul de stare civilă.

Ce trebuie să facă rudele decedatului

Transportul persoanei decedate de la spital la morgă se va face în saci impermeabili dubli. Protocolul a luat în calcul și îmbălsămarea trupului, acest procedeu fiind făcut de personalul ca manipulează cadavrul.

„Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului 570.

Persoanele care vor veni pentru identificarea decedatului vor purta echipamentele individuale de protecţie, asigurate gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Echipamentul este de unică folosință și conține un halat, o mască facială, botoşei şi mănuşi.

Protocolul prevede că este permisă vederea decedatului doar de maxim două rude ale acestuia. După identificarea pozitivă a cadavrului, rudele vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special.

Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. În protocol este menționat clar faptul că scriul trebuie adus de familia sau reprezentanţii autorităţilor publice locale (pentru cazurile sociale).

Autopsiile în cazul persoanelor suspecte sau confirmate ca fiind infectate cu noul virus chinezesc se vor face doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.