Reclamă
Reclamă

Protestele din Kenya au escaladat marți într-un conflict deschis cu forțele de ordine, când polițiștii au deschis focul asupra protestatarilor care încercau să asedieze clădirea parlamentului, potrivit Reuters. Cel puțin cinci protestatari au fost uciși, zeci au fost răniți, iar clădirea legislativului a fost incendiată.

În Nairobi, scene haotice au avut loc pe străzi, unde protestatarii au reușit să copleșească forțele de ordine și să le fugărească, încercând să pătrundă în clădirea parlamentului. Forțele de ordine au recurs la folosirea tunurilor cu apă și gazelor lacrimogene, însă aceste măsuri nu au reușit să disperseze mulțimea, determinându-i să deschidă focul.

Un jurnalist de la Reuters, aflat la fața locului, a raportat cel puțin cinci morți, iar un paramedic, Vivian Achista, a declarat că numărul victimelor ar putea ajunge la zece. „Vrem să închidem parlamentul iar fiecare parlamentar ar trebui să demisioneze. Vom avea un nou guvern,” a afirmat unu dintre protestatari, Davis Tafari, în timp ce încerca să pătrundă în clădire.

Reclamă

Manifestații similare au avut loc și în alte orașe din Kenya, pe fondul nemulțumirii generale față de o nouă lege a finanțelor publice care presupune creșteri de taxe. Mulți protestatari cer demisia președintelui William Ruto, acuzându-l că nu a reușit să își respecte promisiunile electorale.

Președintele Ruto a câștigat alegerile acum doi ani, promițând ajutoare pentru cei săraci, însă gestionarea crizei economice a țării a fost complicată de solicitările Fondului Monetar Internațional de reducere a deficitului bugetar pentru a obține noi finanțări. Legea de finanțare spera să genereze 2,7 miliarde de dolari din noi taxe, vitali pentru ușurarea poverii datoriilor țării, care afectează o mare parte din veniturile anuale.

Ciocnirile violente au dus la incendierea unor părți din clădirea parlamentului și la un număr considerabil de răniți. Aceste proteste subliniază tensiunile economice și sociale din Kenya, unde populația se confruntă cu o criză acută a costurilor de trai.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro