Reclamă
Reclamă

Mii de evrei ultra-ortodocși au intrat în confruntări fizice cu poliția israeliană, duminică, în centrul Ierusalimului, în timpul unui protest masiv împotriva ordinului Curții Supreme care le cere să se înroleze în armată pe baza aceluiași regim ca și restul populației.

Decizia Curții Supreme, luată săptămâna trecută, ar putea să precipite prăbușirea guvernului Netanyahu, deja aflat sub o presiune internă și internațională uriașă ca urmare a războiului împotriva Hamas în Gaza.

Zeci de mii de bărbați israelieni s-au adunat într-un cartier locuit de ultra-ortodocși pentru a protesta împotriva ordinului Instanței Supreme. Înainte de căderea nopții, protestul a migrat spre centrul Ierusalimului și a devenit violent.

Reclamă

Poliția israeliană a transmis că protestatarii au aruncat cu pietre și au atacat mașina unui ministru ultra-ortodox, lovind-o cu pietre. Forțele de ordine au folosit tunuri din care au lansat apă cu lichid urât mirositor, în timp ce poliția călare a fost folosită pentru a dispersa mulțimile.

Spre sfârșitul zilei de duminică, poliția încă nu reușise să disperseze mulțimea.

Serviciul militar în Israel este obligatoriu pentru majoritatea bărbaților și femeilor. Singura excepție de mare anvergură este pentru evreii ultra-ortodocși, ale căror partide au reușit să obțină scutiri.

Acest aranjament de decenii a alimentat resentimente printre israelieni, iar acestea au crescut tot mai mult mai ales pe parcursul ultimelor opt luni de război împotriva Hamas.

Peste 600 de soldați au murit în aceste lupte, iar zeci de mii de rezerviști au fost chemați la luptă, distrugând cariere, afaceri și vieți.

Ultra-ortodocșii și partidele care-i reprezintă spun că a-i forța pe aceștia să participe la efortul de război în armată le va distruge felul de a trăi de generații. Partidele ultra-ortodoxe sunt esențiale pentru supraviețuirea cabinetului Netanyahu, iar alienarea acestora ar duce rapid la colapsul guvernului.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro