Zeci de mii de persoane au ieșit joi pe străzile din Viena pentru a protesta împotriva perspectivei ca un lider de extremă dreapta să devină cancelar al Austriei. Această manifestație a avut loc în contextul în care Herbert Kickl, liderul Partidului Libertăţii (FPO), poartă negocieri cu conservatorii pentru formarea unui guvern, conform AFP, citată de Agerpres.
„Mi-e frică pentru ţara noastră, mi-e frică pentru Europa şi de fapt pentru întreaga lume, pentru că autocraţi nebuni vin la putere, iar oamenii îi votează fără să-şi dea seama că îşi sapă singuri groapa”, a spus Elisabeth Helminger, în vârstă de 59 de ani, prezentă în piața din capitala Austriei, în ciuda dificultăților de a se deplasa.
Contextul actual a favorizat avansul Partidului Libertăţii (FPO), câștigător al alegerilor legislative de la sfârșitul lunii septembrie, după ce discuțiile dintre celelalte partide politice au eșuat. Președintele ecologist Alexander Van der Bellen i-a dat lui Kickl mandatul de a forma o majoritate guvernamentală alături de conservatori, iar discuțiile au început oficial joi.
Alexander Pollack, purtător de cuvânt al ONG-ului antirasism SOS Mitmensch, a declarat că manifestația are ca scop o „amenințare la adresa drepturilor omului și a democrației”. Conform organizatorilor, mulțimea a numărat aproximativ 50.000 de oameni, în timp ce autoritățile au raportat un număr de participanți de mai puțin de jumătate.
Unii participanți la proteste și-au exprimat teama de influența extremismului asupra țării, făcând o paralelă cu situația din Ungaria, unde premierul Viktor Orban a solidificat controlul în timp. Peter Mayer, în vârstă de 51 de ani, a afirmat: „Este aproape, între ghilimele, o dictatură. Bineînţeles că Orban este ales la urne, dar datorită spălării creierelor, el este inamovibil şi la asta aspiră (Kickl). Este foarte periculos.”
Mitinguri similare au fost organizate și în alte orașe din Austria, cum ar fi Salzburg și Graz. Fondat în anii 1950 de foști naziști, Partidul Libertăţii (FPO) a intrat de mai multe ori la guvernare ca partener minoritar, însă nu a ocupat niciodată poziția de cancelar în istoria recentă a Austriei, stat membru al Uniunii Europene cu o populație de aproximativ nouă milioane de locuitori.