Reclamă

A doua zi de proteste masive din Georgia a avut un impact puternic. Presa internațională a scris despre ciocnirile violente dintre forțele de ordine și protestatari. De asemenea, au fost utilizate în cadrul „luptei de stradă”, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc. Lucrurile par însă departe de a merge spre restabilirea liniștii.

Proteste violente în Georgia

Social media

La manifestațiile din stradă au luat parte în ultimele două zile mii de persoane. Acestea au mărșăluit pe străzile capitalei georgiene Tbilisi. Protestatarii s-au poziționat în fața parlamentului și și-au strigat nemulțumirea vizavi de legea care îi vizează pe „agenții străini”. Aceasta ar aduce o schimbare autoritară, de care cetățenii nu ar fi deloc mulțumiți.

Violențele din timpul protestelor au fost nelipsite. Acestea au avut însă loc mai ales seara. Autoritățile nu au ezitat să folosească tunuri cu apă, grenade sau gloanțe de cauciuc.  Totul pentru a lua poziție în fața miilor de oameni furioși. Protestatarii au dărâmat o barieră din metal care fusese amplasată lângă parlament în scop de apărare a clădirii.

Ce prevede de fapt legea care a produs nemulțumire în rândul cetățenilor din Georgia

Oficialii din Georgia au adoptat la începutul acestei săptămâni, în primă lectură, legea care a stârnit furia cetățenilor. Aceasta prevede ca organizațiile care primesc minim 20% finanțare din exterior să fie înregistrată în baza de date a statului cu titulatura de „agent străin”. Structurile care nu urmează această direcție pot suferi repercusiuni grave constând în amenzi uriașe.

Oficialii de la guvernarea statului georgian se apără și susțin că a fost aplicat în acest sens un model american aplicat încă din anii 1930.

Președintele Georgiei, dar și alți politicieni sunt de părere că măsura ar fi abuzivă. Aceștia au făcut chiar o comparație publică legat de contextul actual și una dintre legile  Kremlinului. Aceasta din urmă era aplicată pentru reprimarea disidenței.

În concluzie, protestatarii și câțiva politicieni din Georgia sunt de părere că legea va afecta în mod clar șansele statului georgian de a intra în UE.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro