Reclamă

Câteva sute de persoane s-au adunat luni, 30 decembrie 2024, în fața Curții de Apel București pentru a sprijini pe Călin Georgescu. Protestul coincide cu audierea contestației depuse de Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale, un proces care a fost programat să înceapă la ora 14:00, fiind devansat cu două săptămâni față de data inițial stabilită, 13 ianuarie 2025.

Călin Georgescu a făcut apel pe rețelele sociale la susținătorii săi să declare revolta împotriva Justiției, cerând anularea hotărârii Biroului Electoral Central din 6 decembrie care, conform unei decizii a Curții Constituționale, invalidase procesul electoral și solicitase reluarea alegerilor prezidențiale.

Această hotărâre a fost luată pe baza unor informații furnizate de serviciile secrete, conform cărora Georgescu ar fi încălcat legislația electorală privind finanțarea campaniei sale. Deși el a raportat cheltuieli zero, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne au indicat că Bogdan Peșchir ar fi finanțat campania sa cu un milion de euro pe TikTok.

Documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării arată, de asemenea, că infrastructura IT utilizată în procesul electoral a fost ținta unor atacuri cibernetice, iar România este în mod activ vizată de acțiuni hibride agresive susținute de Rusia.

Câștigătorul primului tur și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au intentat acțiuni judiciare împotriva Biroului Electoral Central, Ministerului Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernului, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curții Constituționale, Serviciului Român de Informații, dar și contra președintelui Klaus Iohannis și Elena Lasconi.

Curtea de Apel București a afirmat luni că speța va fi soluționată de judecătoarea Cristina Ardeleanu, clarificând zvonurile că dosarul ar fi fost transferat unui alt complet.

În contextul actual, Serviciul de Informații Externe avertizează că acțiunile ostile ale Rusiei asupra României sunt în creștere, subliniind interesul Kremlinului de a influența opinia publică și agenda internă în această perioadă electorală. Acest lucru se realizează prin propagandă, sprijinirea candidaților eurosceptici și susținerea mișcărilor antisistem, care pot exacerba nemulțumirile publice și pune presiune pe autorități.

Este de menționat că, din punct de vedere legal, nicio instanță nu poate anula o hotărâre pronunțată de Curtea Constituțională.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro