Reclamă

Reprezentanții marilor producători de medicamente au susținut marți, în cadrul unei dezbateri, revizuirea modului de calcul al taxei clawback, modificarea modului de actualizare a listei de medicamente compensate și diferențierea medicamentelor generice de cele inovative.

La dezbatere au luat parte reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Valentina Băicuianu, reprezentantul APMGR, susține că producătorii de medicamente generice sunt de acord cu compensarea medicamentelor inovative, însă cer o taxă clawback diferenţiată pentru medicamentele generice față de cele inovative.

„Noi susţinem compensarea medicamentelor inovative. Pacienţii români au nevoie de aceste medicamente, aşa cum au nevoie şi de medicamente generice şi biosimilare”, a spus Băicuianu.

”Este nevoie însă ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate prin raport de HTA (evaluarea tehnologiilor medicale) necondiţionat să nu mai fie finanţată din taxa clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, practic, cofinanţăm inovaţia. Acest lucru nu este sustenabil pe termen lung, mai ales că noi producem medicamente ieftine. Este nevoie de medicamente inovative. (…) Mai mult decât atât, este nevoie ca medicamentele generice să aibă un clawback mult mai mic şi diferenţiat faţă de inovative, cum de fapt sunt discuţiile la ora aceasta”, a adăugat reprezentanta APMGR.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a afirmat că este absolut necesară o schimbare asupra modului de calcul al taxei clawback.

 

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro