Reclamă
Reclamă

Câteva mii de persoane s-au adunat în Place de la Republique din Paris duminică, la scurt timp după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate. Simpatizanții Noului Front Popular au aplaudat și sărbătorit zgomotos victoria alianței stângii în frunte la alegeri. Sărbătoarea a fost însă umbrită de tensiuni care au izbucnit în cursul serii, soldate cu confruntări cu forțele de ordine, relatează Le Parisien.

Imaginile circulă deja pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). „Tineretul enervează Frontul Național”, se auzea la lăsarea serii, cu referire la sloganul născut în anii 1980 odată cu melodia grupului Berurier noir. Un steag al Franței, pe care scria „Franța este o țesătură de migrații” a fost desfășurat pe statuia din Piața Republicii.

Alții strigau: „Am câștigat!” sau „Toată lumea îl detestă pe Bardella” (liderul partidului de extremă-dreapta Rassemblement National – n.r.), potrivit imaginilor care circulă pe X. În jurul orei 22:00, au avut loc primele confruntări între forțele de ordine și indivizi ale căror fețe erau ascunse după cagule sau măști. Aceste confruntări au continuat în cursul serii.

Reclamă

Situația s-a deteriorat și mai mult în jurul orei 23:00, când forțele de ordine au fost atacate cu proiectile și au ripostat cu grenade lacrimogene. Piața s-a golit, protestatarii fugind de teama gazelor lacrimogene. Poliția a lansat un atac, stârnind panică printre manifestanți. Imaginile care circulă pe rețeaua X arată și o baricadă ridicată de manifestanți și focuri izolate.

Confruntările s-au extins și în alte orașe, inclusiv în Lyon, unde a fost atacat un fast-food McDonald’s. Potrivit unei surse din poliție, serviciile de informații se așteptau, începând de duminică seara, la o radicalizare din partea „mișcărilor extremiste, indiferent de rezultat, fie că se bucurau de victoria unei părți, fie că denunțau victoria celeilalte”.

30.000 de polițiști au fost mobilizați duminică seara, dintre care 5.000 la Paris, pentru a face față eventualelor izbucniri de violență. O operațiune de poliție de amploare, al cărei nivel va depinde de situație, urmează să rămână în vigoare „cel puțin până la 16 iulie”, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul poliției, potrivit Le Parisien.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro