Reclamă

Opoziția pro-occidentală georgiană organizează un miting de protest pe 4 noiembrie în fața parlamentului din Tbilisi, contestând rezultatele alegerilor legislative recent încheiate. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a obținut majoritatea parlamentară cu aproape 54% din voturi, generând nemulțumiri printre opozanți, care susțin că au existat fraude electorale.

Opoziția, sprijinită de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, acuză că alegerile au fost influențate de serviciile secrete ruse și cere organizarea unui nou scrutin sub supravegherea unei „administrații internaționale”. Parchetul georgian a deschis o anchetă privind aceste acuzații și a citat-o pe președinta Zurabișvili pentru a prezenta dovezi, însă aceasta a refuzat convocarea.

Anna Dolidze, reprezentanta blocului de opoziție Georgia Puternică, a declarat: „Luni, pe bulevardul Rustaveli, vom prezenta un plan detaliat al acțiunilor noastre pașnice, dar axate pe obiectivele noastre”. Ea a adăugat că „alegerile au fost furate de serviciile secrete ruse”. O altă voce a opoziției, Elena Joshtaria, din partea Coaliției pentru Schimbare, a afirmat: „Vom da afară rușii din țară!”

Comisia electorală a anunțat însă că renumărarea manuală a voturilor în 366 de secții nu a indicat modificări semnificative, rezultatul aproape final rămânând 53,9% pentru Visul Georgian și 37,7% pentru opoziție. Această renumărare s-a efectuat ca parte a unui proces de verificare suplimentară, introdus recent în legislația electorală.

Premierul Irakli Kobajidze, liderul Visului Georgian, a acuzat opoziția pro-europeană că, dacă ar ajunge la putere, ar putea provoca un nou conflict armat cu Rusia, evocând războiul din 2008 pentru controlul provincilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Rusia neagă orice implicare în procesul electoral georgian, în timp ce Bruxellesul și Washingtonul au solicitat investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaționali. Observatorii din cadrul OSCE și ODHIR au notat buna organizare a alegerilor, dar au evidențiat rapoarte de coerciție asupra alegătorilor din sectorul public. Între timp, procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană rămâne blocat.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro