Sute de protestatari au ieșit în stradă în Bulgaria în această săptămână ca reacție la acuzațiile de cumpărare de voturi ce planează asupra alegerilor parlamentare desfășurate pe 27 octombrie. Bulgarii s-au prezentat la urne într-o încercare de a soluționa un impas politic prelungit, însă rapoartele despre nereguli au stârnit indignare populară.
Ministerul de Interne al Bulgariei a raportat pe 25 octombrie că a primit peste 400 de sesizări privind cumpărarea de voturi. Aceste acuzații au fost întărite la începutul lunii de publicarea unei liste de către un grup de hackeri, cu 200 de persoane suspectate că ar fi achiziționat voturi pentru un nou partid format de oligarhul Delian Peevski, aflat sub sancțiuni internaționale.
Partidul lui Peevski, DPS – Un nou început, a reușit să ocupe locul al patrulea în alegeri, obținând 280.000 de voturi, echivalentul a 11% din total, inclusiv în districtele cu nereguli semnificative la procesul de vot.
Protestele au avut loc marți și miercuri seara, când manifestanții s-au adunat la clădirea Președinției din centrul Sofiei, cerând alegeri noi. Unii protestatari au afișat un banner inscripționat cu „Nu recunoaștem alegerile cumpărate”, în timp ce alții au incendiat o urnă de vot falsă pe care era scris numele lui Peevski.
Președintele bulgar Rumen Radev a cerut o anchetă asupra acuzațiilor de cumpărare de voturi, descriindu-le ca fiind „practici urâte”. El a subliniat: „Cetățenii bulgari au dreptul să știe în interesul cui lucrează instituțiile lor și dacă cineva se infiltrează în Adunarea Națională prin cumpărare de voturi, amenințări și șantaj.” El a adăugat că democrația nu ar trebui să fie nici cumpărată, nici forțată, iar acceptarea unui asemenea fenomen ar însemna renunțarea la esența guvernării populare.
Manifestările din Bulgaria subliniază tensiunile și suspiciunile care persistă cu privire la integritatea procesului electoral în țară, afectând încrederea publicului în sistemul democratic.