Reclamă
Reclamă

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Barcelona împotriva turismului excesiv, nemulțumite că orașul a devenit de nelocuit din cauza milioanelor de turiști care vin anual. Sub sloganul „Destul este destul! Să punem limite turismului”, aproximativ 2.800 de manifestanți, conform informațiilor furnizate de poliție, au cerut o schimbare a modelului economic pentru oraș, cel mai vizitat din Spania.

„Nu avem nimic împotriva turismului, dar avem ceva împotriva turismului prea mare, pentru că face orașul de nelocuit”, a declarat Jordi Guiu, un sociolog de 70 de ani din Barcelona.

În spatele unui banner pe care scria „Reduceți turismul acum!”, manifestanții au mărșăluit scandând „Afară cu turiștii din cartierele noastre”, opunându-se oprindu-se în fața unor hoteluri, spre surprinderea vizitatorilor.

Reclamă

Criticii turismului excesiv atrag atenția asupra efectului acestuia asupra prețurilor locuințelor – chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit Primăriei Barcelonei –, dar și asupra efectelor nefavorabile pentru companiile locale, mediul și condițiile de muncă ale angajaților locali.

„Magazinele de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu își mai permit chiriile, trebuie să plece”, se plânge Isa Miralles, un muzician de 35 de ani care locuiește în cartierul Barceloneta.

Barcelona a primit peste 12 milioane de turiști anul trecut, conform consiliului municipal.

Pentru a facilita găsirea unei locuințe pentru rezidenți, Primăria a anunțat recent că dorește să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turiști până în 2029.

De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin marile orașe turistice din Andaluzia, precum Malaga, numărul mișcărilor anti-turism din Spania este în creștere.

Spania, a doua cea mai populară destinație turistică din lume după Franța, a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane).

Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB și asigură 12,6% din locurile de muncă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro