Reclamă

Manifestanţii din Abhazia, sprijinită de Rusia, au refuzat sâmbătă să părăsească clădirea parlamentului pe care au ocupat-o cu o zi înainte. Protestul lor vine ca reacție față de un acord de investiţii semnat cu Moscova, potrivit Reuters.

Preşedintele regiunii, Aslan Bzhania, a oferit manifestanţilor posibilitatea de a demisiona și de a organiza alegeri anticipate, cu condiția ca aceștia să evacueze clădirea parlamentului din Suhumi. Bzhania a anunţat că intenţionează să candideze în alegerile anticipate și a propus numirea unui vicepreşedinte ca preşedinte interimar. „Când vor părăsi clădirea, voi redacta scrisoarea mea de demisie şi vom vedea în alegerile noi cât sprijin vor primi”, a declarat Bzhania, conform agenției ruse de știri RIA.

În ciuda ofertei, manifestanţii au transmis într-o declaraţie că nu sunt împotriva relaţiilor strânse cu Rusia, dar îl acuză pe Bzhania „de folosirea acestor relaţii în interes personal şi manipularea lor pentru consolidarea regimului său”. Protestatarii par hotărâți să rămână pe loc, nefiind convinși de propunerile actualei conduceri regionale.

Ministerul de Externe al Rusiei a transmis că urmăreşte „cu îngrijorare situaţia de criză” și a sfătuit cetăţenii ruşi să evite deplasările în Abhazia. Tensiunile au loc pe fondul recunoașterii de către Rusia a Abhaziei și Osetiei de Sud ca state independente în 2008, decizie luată după războiul de cinci zile cu Georgia. Cu toate acestea, Abhazia este recunoscută internaţional ca parte a Georgiei, deși s-a separat de aceasta în urma conflictelor din anii 1990, iar Rusia continuă să susţină economic şi militar regiunea.

Evenimentele din Abhazia reflectă complexitatea situației politice din regiune și tensiunile în curs care au potentialul să influențeze dinamica politică internă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro