Reclamă
Reclamă

În jur de 75.000 de persoane au protestat sâmbătă la Paris într-un marș de protest împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța, după ce alianța de la guvernare pro-Macron a suferit o înfrângere majoră la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, când s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National/RN) al lui Marine Le Pen, informează Deutsche Welle.

În total, în Franța au avut loc circa 150 de demonstrații similare la care au participat în jur de 250.000 de protestatari, conform informațiilor furnizate de poliția franceză.

Poliția a declarat că se aștepta la marșuri la care să participe 350.000 de persoane, motiv pentru care 21.000 de agenți de poliție au fost mobilizați după ce sindicatele, grupurile studențești și grupurile de drepturi au cerut organizarea de mitinguri pentru a se opune partidului eurosceptic și anti-imigrație, informează Reuters, preluată de news.ro.

Reclamă

Cel puțin 150 de marșuri erau așteptate în orașe precum Marsilia, Toulouse, Lyon și Lille. La Paris, unde se aștepta participarea a până la 100.000 de oameni, un marș a început la ora 12:00 GMT (15:00 ora României) de la Place de La Republique, în est, trecând prin Piața Bastiliei până la Nation.

„Demonstrăm pentru că suntem extrem de îngrijorați că (șeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru… Vrem să prevenim acest dezastru”, a declarat la Paris liderul sindical CGT (extremă stânga), Sophie Binet.

Președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie, după ce alianța sa centristă a fost înfrântă de RN în scrutinul Parlamentului European de duminică trecută. O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câștiga alegerile și ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern. Un sondaj realizat pentru revista Le Point, publicat vineri, estimează că RN va conduce primul tur al alegerilor parlamentare cu 29,5% din voturi, cu un ușor avans față de 28,5% din voturi ale unei coaliții de partide de stânga numită Frontul Popular. Tabăra centristă a lui Macron a obținut 18%.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro