Reclamă
Reclamă

Doi activiști din grupul Just Stop Oil au acoperit, miercuri, o parte din Stonehenge cu vopsea portocalie. Incidentul a avut loc în jurul orei 11:00, cu o zi înainte de manifestările dedicate solstițiului de vară, potrivit BBC. Acțiunea s-a petrecut în fața mai multor martori care au încercat să îi oprească pe protestatari.

Filmările postate pe rețelele sociale arată doi bărbați purtând bluze albe, care au alergat spre monoliții din Stonehenge, având la ei spray-uri cu vopsea. Deși oamenii aflați în zonă au intervenit, activiștii au reușit să acopere mai multe pietre cu vopsea portocalie înainte de a fi opriți. Unul dintre activiști s-a așezat pe iarbă cu picioarele încrucișate, iar cel de-al doilea a continuat să pulverizeze vopseaua pentru o scurtă perioadă, înainte de a fi oprit de o femeie.

Un purtător de cuvânt al grupului Just Stop Oil a precizat că acțiunea a avut ca scop atragerea atenției asupra necesității eliminării treptate a combustibililor fosili până în 2030, cerință pe care grupul o adresează viitorului guvern britanic. „Stonehenge la solstițiu înseamnă sărbătorirea lumii naturale, dar uitați-vă în ce stare se află. Cu toții avem dreptul să trăim o viață fără suferință, dar arderea continuă a petrolului, cărbunelui și a gazului duce la moarte și suferință la scară largă,” a declarat Niamh Lynch, un student de 21 de ani din Oxford.

Reclamă

Cel de-al doilea protestatar, Rajan Naidu, în vârstă de 73 de ani din Birmingham, a declarat: „Făina de porumb portocalie pe care am folosit-o pentru a atrage atenția va fi spălată în curând de ploaie, dar e nevoie urgentă de acțiuni guvernamentale pentru a atenua consecințele catastrofale ale crizei climatice.”

Se așteaptă ca joi mii de oameni să sosească la Stonehenge pentru a sărbători solstițiul de vară. Structura preistorică de pe Câmpia Salisbury, Wiltshire, are aproximativ 5.000 de ani și atrage anual mii de vizitatori, în special de solstițiu, când oamenii vin să vadă răsăritul soarelui.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro