Reclamă
Reclamă

Mii de persoane au protestat la Londra pentru a le cere politicienilor să acționeze în favoarea naturii și a climei. Actrița britanică Emma Thompson și naturalistul și prezentatorul TV Chris Packham s-au aflat în fruntea marșului de sâmbătă.

Manifestația, susținută în principal de organizația ecologistă Extinction Rebellion (XR) și de WWF, s-a desfășurat cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile generale care vor avea loc pe 4 iulie în Regatul Unit. Laburiștii sunt marii favoriți, potrivit sondajelor, care prezic, în schimb, o înfrângere grea pentru conservatori, aflați la putere de 14 ani, notează Agerpres.

Actrița britanică Emma Thompson și naturalistul și prezentatorul TV Chris Packham s-au aflat în fruntea marșului de sâmbătă și au cerut ca ‘natura să fie restaurată acum’. Protestul a fost susținut și de actrița Judi Dench, care nu a participat însă la manifestație, conform DPA.

Reclamă

Potrivit lui Chris Packham, a fost pentru prima dată când organizații atât de diferite precum National Trust, care apără patrimoniul Regatului Unit, și Just Stop Oil, o organizație ecologistă extrem de controversată din cauza acțiunilor sale extreme, și-au unit forțele într-un protest comun.

Demonstrația plină de culoare, care s-a desfășurat într-o atmosferă lipsită de incidente, a început în Hyde Park și s-a îndreptat spre cartierul ministerelor din Londra.

Mulțimea a inclus și numeroase persoane care erau deghizate în animale, inclusiv în girafe și urși. Protestatarii au venit din toate colțurile țării. ‘Nu există viață fără faună’ și ‘Nu există un buton pentru a reporni de la zero’, au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele demonstranților.

‘Încetați să mai fiți atât de profund iresponsabili’, a declarat actrița Emma Thompson, adresându-se politicienilor. ‘Nu-mi vine să cred cât de mare este absența angajamentului lor pentru climă’ în timpul campaniei electorale, a criticat aceasta politicienii, actrița fiind de multă vreme și o înfocată activistă de mediu. ‘Ne aflăm în centrul furtunii (…) și sunt uimită să văd cât de multă negare încă mai există’, a adăugat Emma Thompson.

Ea a explicat că susține și grupul Just Stop Oil, după ce doi dintre activiștii acestuia au pulverizat miercuri vopsea pe monoliții faimosului sit preistoric englez Stonehenge. Just Stop Oil cere ca omenirea să renunțe la utilizarea combustibililor fosili până în anul 2030. ‘Cred că îi susțin pe toți ce care duc această luptă extraordinară. Nu mai putem să extragem petrol din sol’, a declarat Emma Thompson.

La rândul său, Chris Packham a spus că nu este ‘prea impresionat de conținutul programelor’ anunțate de diferitele partide politice britanice. ‘Atunci când vine vorba să abordeze adevăratele probleme majore, nu există substanță, angajament sau determinare. Iar acest lucru este cu adevărat dezamăgitor’, a criticat el.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro