Peste 100.000 de persoane au ieșit pe străzile din Valencia, sâmbătă seară, pentru a protesta față de modul în care autoritățile regionale au gestionat inundațiile devastatoare ce au dus la moartea a peste 220 de oameni, relatează Reuters. Printre victimele tragediei se numără și șapte cetățeni români.
Manifestanții au cerut demisia liderului guvernului regional, Carlos Mazon, scandând lozinci precum „Asasinilor”. Un banner afișat de aceștia conținea mesajul: „Mâinile noastre sunt pătate cu noroi, ale voastre cu sânge”.
Protestatarii au aruncat cizme murdare și au „tencuit” cu noroi clădirea guvernului, conform relatării News.ro. Anna Oliver, președintele asociației Accio Cultural del Pais Valenciano, una dintre cele aproximativ 30 de organizații implicate în protest, a declarat: „Vrem să ne arătăm indignarea și furia față de proasta gestionare a acestui dezastru care a afectat atât de mulți oameni”.
Critici au fost aduse și asupra sistemului de alertare a populației, care nu a fost utilizat eficient. Principalul responsabil pentru situații de urgență din regiune, Salomé Pradas, a susținut inițial că nu cunoștea existența unui astfel de sistem de alertă, înainte de a reveni asupra acestei afirmații. Totodată, Carlos Mazon a fost acuzat de absență în momente critice, însă a declarat că participa la „un prânz de lucru” cu un jurnalist.
Pentru o parte a demonstranților, protestul a fost pașnic, dar a implicat și momente în care poliția a intervenit împotriva celor care aruncau cu pietre, aceste incidente provocând pagube minore la clădirea Consiliului municipal.
Spania, fiind o țară puternic descentralizată, are administrațiile regionale responsabile de gestionarea catastrofelor, însă guvernul central poate interveni în cazuri extreme. Acesta a fost un alt punct de controversă, opoziția de dreapta criticând guvernul socialist al lui Pedro Sanchez pentru lipsa de intervenție în sprijinul regiunii afectate.
Pierderea a peste 220 de vieți și dispariția a aproape 80 de persoane în urma inundațiilor de la finalul lunii octombrie a fost considerată una dintre cele mai grave catastrofe naturale din Europa în ultimele decenii.