Mii de georgieni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi în noaptea de luni spre marți, cu ocazia Crăciunului ortodox, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a suspenda procesul de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta a fost cea de-a 40-a zi consecutivă de manifestații, informează AFP, citat de Agerpres.
Protestatarii, purtând lumânări și steaguri georgiene sau europene, au pornit de la cinci biserici ortodoxe din capitală și s-au îndreptat spre biserica Kaşveti, situată în fața Parlamentului. Mișcările de protest au început pe 28 noiembrie 2024, după ce premierul Irakli Kobahidze a anunțat că negocierile de aderare la UE nu vor continua înainte de 2028.
Decizia a provocat nemulțumiri și a alimentat o mișcare de contestare față de rezultatul alegerilor legislative din octombrie, câștigate de partidul Visul Georgian, dar contestate de opoziție ca fiind trucate. Manifestațiile au atras atenția chiar și fostei președinte Salome Zurabișvili, care s-a alăturat protestatarilor. „Trebuie să călăuzim această țară în direcția bună, nu avem dreptul să eșuăm”, a declarat ea pentru AFP.
Mandatul lui Zurabișvili s-a încheiat pe 29 decembrie, iar succesorul său, Mihail Kavelașvili, membru al partidului de guvernământ, a fost ales președinte. Cu toate acestea, Zurabișvili își continuă susținerea că este „singurul lider legitim” până la organizarea de noi alegeri. Guvernul Visul Georgian este acuzat de o evoluție autoritară și prorusă, blocând integrarea în UE, un obiectiv stipulat în Constituția țării.
Autoritățile nu sunt de acord cu aceste acuzații și susțin că încearcă să apere Georgia de a fi atrasă în conflictul dintre Occident și Rusia.