Reclamă
Reclamă

Protejarea unei suprafeţe suplimentare de 1,2% din teritoriul Pământului sub forma unor rezervaţii naturale ar preveni majoritatea extincţiilor prezise de plante şi de animale şi ar costa aproximativ 263 de miliarde de dolari, conform unui studiu publicat marți.

Omenirea şi-a propus drept obiectiv protejarea a 30% din planeta noastră până în 2030 pentru conservarea faunei şi florei aflate în declin din cauza schimbărilor climatice, poluării şi distrugerii habitatelor.

Factorii de decizie politică se vor reuni în cadrul unui summit al Organizaţiei Naţiunilor Unite în octombrie, în Columbia, pentru a discuta modalităţile de atingere a acestui obiectiv.

Reclamă

Noul studiu, publicat în revista Frontiers in Science, vizează identificarea celor mai valoroase zone cu speranţa că vor fi incluse în planurile de conservare.

„Majoritatea ţărilor nu au de fapt o strategie”, a spus Carlos Peres, coautor al studiului şi expert în ecologie şi conservare la Universitatea East Anglia din Regatul Unit, citat de Reuters. „Obiectivului «30 până în 30» îi lipsesc multe detalii, întrucât nu este precizat care 30% trebuie protejat”, a adăugat el.

Ariile propuse pentru protejare în cadrul studiului acoperă o suprafaţă de 1,6 milioane de kilometri pătraţi, echivalentul unui teritoriu de şapte ori mai mare decât România, şi includ 16.825 de situri globale unde trăiesc specii rare şi ameninţate. Aceste suprafeţe se adăugă celor aproape 16% din teritoriul planetei care beneficiază deja de un anumit nivel de protecţie.

Studiul estimează că suma de 263 de miliarde de dolari ar fi necesară pentru achiziţia noilor zone, multe pe proprietăţi private, la valorile pieţei, pe o perioadă de cinci ani.

„Timpul nu este de partea noastră, întrucât va deveni din ce în ce mai costisitoare şi mai dificilă rezervarea unor arii protejate suplimentare”, a afirmat Carlos Peres. Achiziţionarea de terenuri reprezintă cea mai mare parte din costul creării acestor zone protejate, studiul neincluzând costurile de întreţinere şi supraveghere ale rezervaţiilor.

Aproximativ trei sferturi din situri sunt păduri tropicale, cele mai biodiverse ecosisteme din lume. Filipinele, Brazilia şi Indonezia deţin peste jumătate din cele mai valoroase situri propuse. Rusia este singura ţară cu cea mai valoroasă zonă pregătită pentru conservare, având o suprafaţă de 138.436 kilometri pătraţi, echivalentul Greciei.

Alte ţări din Africa, cum ar fi Madagascar şi Republica Democratică Congo, se află în fruntea clasamentului. Statele Unite sunt singura ţară dezvoltată incluse în analiză, deţinând 0,6% din situri, echivalentul a două ori suprafaţa statului Delaware. Cercetătorii au analizat ecosisteme terestre şi de apă dulce, excluzând oceanele şi ariile marine protejate. Studiul nu include nevertebratele, întrucât distribuţia geografică a insectelor şi a altor animale similare nu este bine cartografiată.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro