Reclamă

În Myanmar, criza economică și haosul social cauzate de preluarea puterii de către junta militară au împins numeroase femei să opteze pentru prostituție ca mijloc de supraviețuire. Lovitura de stat și conflictele care au urmat au devastat economia țării, astfel încât aproape jumătate din populația Myanmarului trăiește acum în sărăcie, arată un raport al The New York Times.

Deși este dificil de monitorizat câte femei s-au îndreptat spre această activitate, lucrătoarele sexuale sunt mai vizibile pe străzile orașelor mari. Între femeile care au ales această cale se numără doctorițe, profesoare și asistente medicale, care s-au văzut nevoite să își vândă corpul pentru a face față greutăților curente. În interviurile realizate de ziar, șase femei, dintre care patru cu pregătire profesională, au confirmat această tendință.

„Este dificil să accepți că, în ciuda anilor mei de studiu pentru a deveni doctor, acum fac acest tip de muncă doar ca să îmi câștig existența”, spune May, o fostă doctoriță care practică prostituția în Mandalay. Zar, o fostă asistentă, a recurs la această activitate după ce spitalul în care lucra a fost închis. „Nu îmi oferă vreo plăcere, este doar o necesitate”, adaugă ea.

Pe lângă incertitudinile economice, femeile care se dedică prostituției riscă arestul și extorcarea, având în vedere ilegalitatea acestei practici în Myanmar. Multe dintre ele sunt obligate să mituiască autoritățile pentru a evita închisoarea.

Înainte de lovitura de stat din 2021, femeile au jucat un rol important în mișcările de protest, sperând la o societate mai echitabilă. Dar perspectiva unei schimbări rapide s-a redus dramatic, pe măsură ce militarizarea continuă să controleze centrele urbane unde activitatea sexuală comercială este în creștere.

Factoryile de haine, care ofereau perspective de angajare pentru multe femei, și-au închis porțile, iar perspectivele de reangajare sunt reduse. Mya, rămasă fără loc de muncă după luptele din 2021, a apelat la prostituție pentru a-și întreține fiica. „Oameni s-ar putea să mă judece, dar ei nu înțeleg cum este să-ți fie foame și să privești cum copilului tău i se face foame”, mărturisește ea.

Aceste mărturii subliniază provocările cu care se confruntă femeile din Myanmar, marcate de instabilitatea socială și economică, iar impactul lor asupra comunității de femei educate este tot mai evident.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro