Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avansat propunerea de suspendare a „dialogului politic” din cadrul Acordului de Asociere UE-Israel, potrivit unor surse diplomatice citate de France Presse și preluate de Agerpres. Borrell, care se pregătește să părăsească funcția luna viitoare, a făcut această propunere înainte de întâlnirea programată luni la Bruxelles, unde miniștrii de Externe ai UE se vor reuni.
Dialogul politic în cauză a fost instituit în baza Acordului de Asociere ce a intrat în vigoare în iunie 2000. Totuși, intenția lui Borrell pare să întâmpine dificultăți, având în vedere opoziția exprimată de mai multe state membre, inclusiv Italia, Germania, Olanda, Danemarca, Ungaria și Republica Cehă, a menționat un diplomat european.
Deciziile în domeniul politicii externe ale Uniunii Europene cer unanimitatea votului din partea celor 27 de state membre. În context, aceste țări au determinat în mai să solicite o întâlnire a Consiliului de Asociere între UE și Israel pentru a discuta despre situația drepturilor omului în Gaza, însă această reuniune nu a avut loc încă, din cauza neînțelegerilor privind ordinea de zi.
Relațiile Uniunii Europene cu Israelul generează opinii divergente între statele membre. În timp ce unele națiuni pun accent pe dreptul Israelului de a se apăra, altele insistă pe necesitatea de a pune capăt conflictelor și susțin drepturile palestinienilor la statalitate.
Irlanda și Spania au decis în luna mai să recunoască oficial un stat Palestina, în vreme ce alte țări europene adoptă o atitudine mai rezervată sau consideră că nu este momentul potrivit pentru un astfel de demers.