Președintele american Donald Trump a generat o avalanșă de critici după ce a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite vor „prelua controlul” și „deține” Fâșia Gaza. Propunerea a fost primită cu confuzie și reproșuri acerbe din partea activiștilor pentru drepturile omului, aceștia considerând-o o gravă încălcare a drepturilor fundamentale și a normelor internaționale.
Criticii au accentuat că Trump nu face altceva decât să încurajeze o epurare etnică, promovând anexarea unui teritoriu prin forță, contrazicând astfel Carta Națiunilor Unite. „Este de neconceput ca un președinte al Statelor Unite să promoveze strămutarea forțată și anexarea unui teritoriu”, a afirmat activista Okail.
Donald Trump și-a motivat declarațiile prin faptul că după cele peste 15 luni de bombardamente israeliene, susținute de SUA, Gaza a devenit un „șantier de demolare”, considerând că depopularea este necesară. Acesta a subliniat: „SUA vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și ne vom ocupa de ea. O vom deține”. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a zâmbit la auzul acestor afirmații.
Propunerea președintelui american a fost imediat condamnată de Figuri proeminente și organizații. Ayoub, un critic vehement, a declarat: „Strămutarea palestinienilor ar provoca o reacție majoră în țările arabe și ar aduce instabilitate în regiune.” Pe aceeași linie, Jarrar a considerat afirmațiile lui Trump „o amenințare la adresa păcii mondiale”.
Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului pentru Relații Americano-Islamice (CAIR), a subliniat: „Gaza aparține poporului palestinian, nu Statelor Unite”. În același timp, Institutul Americano-Arab a etichetat întâlnirea dintre Trump și Netanyahu ca fiind una despre „genocid și epurare etnică”, subliniind că vine în contradicție cu soluția pace-prin-două-state, promovată de SUA.
Ideea strămutării palestinienilor a provocat reacții negative la nivel internațional, atrăgând criticii vehement atât din partea grupurilor pro-palestiniene, cât și a numeroșilor activiști pentru drepturile omului. Mai multe voci au concluzionat că acest tip de discurs accentuează tensiunile regionale și contrazice principiile internaționale privind soluționarea pașnică a conflictelor.