Reclamă

Examenul de Bacalaureat naște din nou discuții aprinse în spațiul public din România. Scriitorul Mircea Cărtărescu a criticat dur examenul la Limba și Literatura Română. El afirmă că din cauza programei învechite, proba ar putea la fel de bine să fie scosă.

Mircea Cărtărescu este un scriitor cunoscut din România, cu o carieră în literatură de mai bine de 40 de ani. În cadrul unui interviu, el a criticat dur programa pe care elevii o studiază la Limba și Literatura Română.

El îi acuză pe cei responsabili că nu oferă cunoștințele de literatură necesare absolvenților. Și asta s-ar datora faptului că operele studiate, de literatură clasică, nu sunt înțelese cum ar trebui. De vină ar fi atât titlurile studiate, cât și modul în care sunt predate. Adică așa-zisele „comentarii literare”, pe care elevii le memorează, fără să înțeleagă însă esența lor.

În plus, o mare lipsă a programei actuale ar fi că nu-i ia în considerare și pe autorii contemporani. Lista operelor pe care le studiază elevii se oprește la „Iona” de Marin Sorescu, publicată în 1968.

Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista., a declarat scriitorul într-un interviu pentru presshub.ro.

Mircea Cărtărescu este revoltat că în ciuda faptului că subiectul a fost abordat în repetate rânduri, schimbările întârzie să apară.
În acest context, el consideră că actuala probă de Bacalaureat nu-i pregătește cu nimic pe elevi și că aceasta ar putea fi exclusă.
Iar impactul pe care l-ar avea programa învechită s-ar vedea și în interesul tinerilor pentru literatură. Fără să fie stimulați în școli să citească, ei nu vor fi interesați niciodată de această latură a culturii.

Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”, a mai spus autorul.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro