Se fac tot mai multe scenarii legate de situaţia actuală cu care se confruntă România. În acest sens, pe scena politică, părerile, ideile şi propunerile au devenit adevărate arme. Deputatul Cătălin Lucian Iliescu este de părere că politicul ar trebui să renunţe la conducerea spitalelor, iar Armata să preia instituţiiile medicale, o astfel de coordonare fiind mult mai fermă în aplicarea măsurilor.

Reclamă

„Este nevoie de iesirea politicului din peisaj si preluarea spitalelor de catre armata in timpul pandemiei de coronavirus, pentru mai multa ordine si disciplina si eliminarea achizitiilor la suprapret, a transmis vineri senatorul PMP Catalin Lucian Iliescu pe pagina lui de Facebook:

  • Nici nu mai stim in ce stadiu suntem in aceasta criza. Este necesar ca statul roman sa treaca de la vorbe la fapte in domenii vitale ale societatii, indiferent de amploarea virusului in urmatoarea perioada. Ordonanta Militara 4, specifica clar masuri pentru protejarea si izolarea personalului din sistemul energetic si al utilitatitatilor publice. In practica nu se aplica aceasta ordonanata. Cauza principala. Lipsa spatiilor pentru izolarea personalului.

  • Este o necesitate declararea de catre Presedintele Iohanis a sistemului sanitar ca Obiectiv Strategic National. Poate e mult pentru unii si controversat pentru altii care gandesc ca democratia se clatina cu aceasta masura dar este necesara tarii. Propun manageri, militari activi in spitalele MARI din Romania, exemplul fiind Spitalul Municipal Suceava. Armata romana are capacitatea ca in perioada starii de urgenta sa coordoneze si sa verifice stocurile de medicamente, aparatura medicala si echipamente de protectie fara a interneni in actul medical. Totodata balbaielile DSP-ului trebuie remediate si cetatenii sa primeasca informatii in timp real. Este necasar ca intreg personalul medical sa primeasca masuri de preventie si protectie sporite.

  • In 30 ani am tot vorbit de risipa banului public in domeniul sanatatii si ne intrebam mereu de vinovati. Raspunsul este acelasi, clasa politica. Asa este. Acum este momentul sa facem ordine si disciplina. Aceasta criza ne-a prins dezbracati. Putem gasi vinovati dar azi, scopul este sa trecem cu bine criza. Odata cu preluarea spitalelor de catre armata, intreg circuitul banilor va intra sub incidenta procedurilor militare. Nu cred ca mai are cineva tupeul sa faca achizitii la suprapret. Armata romana este pregatita prin structurile sale sa coordoneze si sa previna orice incercare de fraudare si ma gandesc la serviciul militar de achizitii, la directia audit, directie de control, directie anticoruptie si directia de informatii militare. In plus interconectivitatea cu structurile NATO, genereaza un plus valoare in domeniul achizitilor si al aprovizionarii unitatilor sanitare.