Inspecţia Judiciară a propus suspendarea din funcţie a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, implicată în soluţionarea dosarului în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul acuzat de ucidere din culpă după ce a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai anul trecut. Suspendarea este sugerată până la finalizarea procedurilor disciplinare, având în vedere potenţialele riscuri asupra imparţialităţii şi prestigiului justiţiei.

„Exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei,” se menţionează în comunicatul Inspecţiei Judiciare.

Scrutinul asupra comportamentului judecătoarei Popoviciu în sala de judecată a început în luna februarie, după ce informaţii privind comportamentul său în timpul unei şedinţe de judecată au devenit publice. Printre acuzaţiile aduse se numără nepregătirea corespunzătoare pentru şedinţe şi un comportament considerat inadecvat în timpul proceselor, elemente ce ridică serioase îngrijorări privind respectarea obligaţiilor profesionale de către magistrat.

În rândul acuzaţiilor aduse de un părinte aflat în sala de judecată se numără momentul în care judecătorul a întrebat dacă fiul acestuia decedat se află în sală, sugerând o gravă lipsă de informare despre cazul pe care îl judecă. Mai mult, comportamentul neprofesional precum mestecarea gumei în sala de judecată a fost de asemenea semnalat de prezenţii la proces.

Pe fondul acuzaţiilor de ucidere din culpă, Vlad Pascu a fost trimis în judecată, fiind acuzat că în august 2023, sub influenţa substanţelor psihoactive, a cauzat un accident mortal. Acesta este acuzat şi de vătămare corporală, conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului.