Comisia Europeană a venit cu o propunere ambițioasă care vizează reluarea liberei circulații pentru tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani între țările membre UE și Regatul Unit, o facilitate pierdută în urma Brexit-ului. Inițiativa, dezvăluită recent într-un raport al The Guardian, ar putea să elimine parțial una dintre cele mai dezbătute consecințe ale ieșirii Marii Britanii din blocul european.

Comisia Europeană a anunțat că va căuta acum acordul liderilor statelor membre UE pentru a demara negocierile oficiale cu autoritățile britanice. Scopul este de a facilita reinstaurarea unei forme de mobilitate pentru tineri, prin care cetățenii UE, dar și cei din Marea Britanie, să poată locui, călători și lucra în țara parteneră pentru o perioadă de până la patru ani.

‘Obiectivul ar fi de a ajuta tinerii cetățeni ai UE să călătorească, să lucreze și să locuiască în Regatul Unit, cu reciprocitate pentru tinerii cetățeni britanici’, a declarat Comisia Europeană, subliniind un angajament de reciprocitate între cele două părți.

Propunerea vine ca un răspuns parțial la dificultățile și limitările impuse de Brexit asupra mobilității tinerilor și reprezintă un pas către reconstrucția unor punți între UE și Regatul Unit. În timp ce detaliile exacte ale acordului propus vor trebui să fie discutate și negociate, inițiativa semnalează o deschidere către colaborare și un efort de a atenua una dintre cele mai sensibile aspecte ale separării dintre cele două entități.