Piața de energie vine cu noi schimbări. Astfel, multe dintre lucrurile pe care oamenii le știau, vor fi complet modificate. Intervalul de timp în care se va citi contorul de energie a fost schimbat la maximum trei luni. 

Noile reguli pe piață

Facturile mari la energia electrică au intrat în atenția tuturor de mai multe luni. Acum, ceea ce ține în suspans românii pe piața de energie este legat de noile reguli care au intrat deja în vigoare.

Anul 2022 nu a venit cu modificări doar în ceea ce privește prețul exagerat de mare, ci și în privința regulilor, care sunt acum atât pentru distribuitori, cât și pentru furnizori. Mai exact, de acum înainte, citirea indexului de către distribuitori va fi făcută la maximum trei luni.

Prin această regulă, facturile de regularizare vor deveni mai dese, și implicit calculate pe perioade mai scurte. Astfel că, se va reflecta consumul corect de energie electrică într-un timp mai util.

„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea cotorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului, începând cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum 3 luni”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Intențiile și eforturile sunt spre a digitaliza complet acest serviciu. Se dorește instalarea contoarelor inteligente și dezvoltarea unei soluții online care să permită citirea contoarelor de la distanță, în cazuri excepționale.

Proprietarii de locuințe trebuie să știe asta! La cât timp se va citi contorul de energie electrică
arhivă presă

Va fi introdus un al doilea furnizor de citiri

Schimbările nu se opresc aici. Reprezentantul E-Distribuție Muntenia a explicat și faptul că, până acum, citirile erau făcute de reprezentanți ai Poștei Române. Odată cu aceste modificări legislative, o să fie introdus un al doilea furnizor de citiri.

Cu alte cuvinte, dacă luna aceasta o să vină un reprezentant de la Poșta Română, peste trei luni, cel care se va prezenta, va fi cel de-al doilea furnizor, adus prin noile modificări.

„Clientul trebuie sa știe ca de la 1 iulie vom avea trei surse principale când vorbim despre cantitățile facturate. Prima sursa vine din citirea distribuitorului. În cazul in care aceasta lipsește, putem lua în calcul indexul transmis de către client”, a mai explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.