Reclamă

Tot mai mulți proprietari de cafenele și restaurante din România aleg să încurajeze reciclarea prin oferirea de recompense clienților care își aduc propriile recipiente pentru băuturi și alimente. Reducerea risipei și a cheltuielilor reprezintă principalele avantaje pentru clienți. Astfel, cei care își cumpără cafeaua direct în termosul propriu beneficiază de un discount de 1 leu.

Raluca este una dintre clientele care se bucură de această inițiativă ecologică. După ce a renunțat la plastic, ea și-a convins și colegele să vină cu propriul termos la cafenea. „Înainte cumpăram recipientele de plastic, doar că în ultimul timp am început să vin cu propriul de termos, pentru că știu că este mai benefic pentru mediu și le-am convins și pe colegele mele să vină la fel ca mine. De asemenea, cafenelele ne oferă un discount atunci când avem deja un termos cu care venim.”, a declarat Raluca.

Alex Othoze, manager al unei cafenele, afirmă că „Ele sunt în locație, cel puțin paharele reutilizabile. La termosuri am revenit cu noi design-uri: avem atât varianta de travel, care se închide și e mult mai compact, cât și variantă de mașină, să fie mai ușor de băut.”

În Brașov, restaurantele urmează aceeași linie, oferind clienților posibilitatea de a aduce caserole de acasă pentru mâncarea la pachet. Un exemplu este Liviu, un client fidel al acestei inițiative. „Alergând prin multe localități, întotdeauna găseam plastice aruncate și mizerie. Era un lucru care mă deranja și am considerat că făcând pasul acesta, automat eu nu arunc. Caserole de sticlă, cu capac, rapid, plus că de cele mai multe ori nu avem timp să gătim acasă”, a spus acesta.

Cosmina Pricope, manager la un restaurant, explică preferințele clienților: „Cel mai des vin cu găletușe, cu recipiente din sticlă, mai vin și cu recipiente de carton. Majoritatea nu vor să facă consum mare la ambalaje, cel puțin asta ne spun nouă, că li se pare o risipă foarte mare să își cumpere patru ciorbe, să fie în patru recipiente, când poate să-și ia într-o găleată mai mare.”

La nivel global, ținta de reciclare a deșeurilor din ambalaje va atinge 70% până în 2030, iar România se aliniază acestor standarde prin construirea a 26 de fabrici noi de reciclare până în iunie 2026.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro