Dmitri Pucikov, cunoscut și sub porecla de „Spiridușul” („Goblin”), un propagandist rus aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, a provocat consternare pe rețelele sociale prin declarații în care îndeamnă la „împușcarea fără milă” a ucrainenilor, numindu-i „scursuri naziste”.

În timpul unei dezbateri, Pucikov a afirmat că ucrainenii „nu pot fi reeducați” și ar trebui „eliminați”, opinii pentru care a primit aplauze din partea audienței.

Pucikov și-a început cariera traducând filme din limba engleză și apoi își crea un canal pe YouTube cu 3 milioane de urmăritori, înainte de a fi eliminat de pe platformă. A publicat o carte în 2014, intitulată „Ucraina este Rusia”, unde susține că Ucraina nu este un stat independent. Aceste activități și declarații îl plasează în rândul susținătorilor fervenți ai războiului din Ucraina, fiind în concordanță cu linia propagandistică oficială a Rusiei.

În martie 2022, Pucikov a fost adăugat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, fiind acuzat că „sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, precum și că promovează teze ale propagandei rusești prin care se acuză Ucraina și NATO de acțiuni agresive și se justifică războiul ca o măsură de protecție a securității Rusiei. De asemenea, Pucikov continuă să disemineze aceste mesaje prin intermediul ziarului Komsomolskaia Pravda și pe diverse rețele de socializare.

Conform deciziei UE de a-l include pe lista de sancționați, Pucikov este considerat responsabil pentru acțiuni care „subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Implicarea sa activă în răspândirea mesajelor propagandistice și instigarea la violență împotriva ucrainenilor marchează o etapă gravă în conflictul prelungit dintre Rusia și Ucraina, accentuând impactul negativ al informațiilor false și al poziiilor extremiste în cadrul acestui context.