Anul 2024 trebuia să fie, după cum a anunțat Guvernul, un moment în care românii primesc ceea ce merită: pensii și salarii mai mari, după ani întregi în care au fost lăsați să se descurce cum au putut. Însă noua lege a salarizării, în lucru deja de mai bine de jumătate de an, nu este gata.

Promisiuni degeaba: salariile nu mai cresc în 2024

Bugetarii din întreaga Românie așteptau cu încântare luna ianuarie a anului 2024, când ar fi trebuit să intre în vigoare noua lege a salarizării. Guvernul a promis măriri peste măriri, rezolvarea problemelor din sistem, însă în final se pare că românii nu se vor alege cu nimic.

Potrivit Observator, legea nu va fi gata la timp, iar ulterior nu va mai putea fi aplicată. Anul 2024 este și an electoral, iar legea interzice ca salariile să fie majorate cu 6 luni înainte ca oamenii să fie chemați la urne.

Acest lucru înseamnă că dacă nu vor fi schimbări în ianuarie, cel mai probabil promisiunile Guvernului vor fi îndeplinite abia în 2025. Când deja la conducerea țării vor fi alți aleși, cu alte promisiuni.

Totuși, ministrul muncii, Simona-Bucura Oprescu, susține că noua lege va aduce multe beneficii.

Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maxim 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajaţii performanţi., a declarat pentru Observator ministrul.

Fără majorări de salarii, profesorii și angajații din sistemul medical ar putea intra iar în grevă

Amânarea legii salarizării ar putea din nou să blocheze desfășurarea cursurilor în școli și izbucnirea grevelor. În vară, la finalul anului școlar 2022-2023, angajații din învățământ au acceptat să își reia activitatea doar cu o condiție: să primească salarii mai mari.

Atunci, Guvernul le-a promis că vor primi 50% din noua grijlă de salarizare, inclusă în noua lege. O promisiune asemănătoare le-a fost făcută și angajaților din sistemul sanitar.