La o întrevedere recentă în Luxemburg, miniștrii europeni de externe și ai apărării au promis intensificarea ajutorului pentru Ucraina în domeniul apărării antiaeriene, însă fără a oferi angajamente specifice pentru livrarea sistemelor americane Patriot, solicitate insistent de autoritățile de la Kiev. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a exprimat frustrarea față de lipsa unor asemenea angajamente, subliniind necesitatea unei acțiuni îmbrățațate pentru susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

“Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles, (sistemele) Patriot sunt în capitalele (țărilor UE). Și ele sunt cele care trebuie să ia decizii”, a declarat Borrell, evidențiind rolul crucial al statelor membre UE cu astfel de sisteme. Din Uniunea Europeană, Germania, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia dețin sisteme Patriot.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a adresat un apel direct miniștrilor europeni pentru acțiune, nu doar discuții, în contextul suferinței armatei ucrainene pe front. Cu toate acestea, țarile cu sisteme Patriot își exprimă dificultățile de a le furniza Ucrainei, având în vedere necesitatea protejării propriului spațiu aerian.

Sweden a anunțat deja că va oferi sisteme antiaeriene portabile RBS 70 și nu exclude posibilitatea unei viitoare contribuții cu rachete Patriot, în timp ce Grecia și Polonia subliniază nevoia de a-și păstra capacitățile de apărare în fața tensiunilor existente.

O înțâlnire a grupului Ramstein, dedicat sprijinului militar pentru Ucraina, urmează să aibă loc, oferind posibilitatea anunțării unor noi ajutoare pentru Kiev, care se confruntă cu dificultăți majore pe front, inclusiv atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii sale energetice.