Proiectul futurist al Arabiei Saudite, cunoscut sub numele de „The Line”, se confruntă cu probleme semnificative care afectează avansarea acestuia. Conform surselor, metropola care urma să fie construită în formă de linie pe o distanță de 170 de kilometri experimentează dificultăți de finanțare și proiectare, punând sub semnul întrebării realizabilitatea întregii inițiative.

Informații recente indică faptul că doar 2,4 kilometri din planificarea totală ar putea fi finalizați până în 2030, mult sub așteptările inițiale. Problemele de buget, accentuate de scăderile rezervelor de numerar, au dus la neprobarea bugetului anual necesar continuării lucrărilor.

Complicațiile nu se opresc aici; proiectul cu un cost estimat la 1,500 de miliarde de dolari a fost criticat pentru impactul său social, în special după execuția membrilor unui trib care s-au opus utilizării terenului lor. Mai mult, zvonuri despre modificări ale designului inițial și depășiri de buget, alături de o fluctuație constantă a listei de personal, subliniază provocările semnificative ale ‘The Line’.

În ciuda viziunii sale ambițioase prezentate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman în 2021 pentru un oraș ecologic cu zero emisii de carbon, integrând arhitectură verticală și parcuri publice pe o fațadă de oglindă, proiectul pare acum „rupt de realitate”, după cum afirmă unii din echipa de dezvoltare.