Comisia de apărare a Senatului a acordat luni raport favorabil, cu amendamente, proiectului de modificare a Legii pensiilor militare. Propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari PNL, prevede că pensiile militare în plată vor fi indexate în funcție de solda sau salariul de grad ori funcție. Proiectul a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, care este for decizional.
Actul normativ amendat specifică: „Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepție de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție și a drepturilor bănești, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, și valorificate în ultima decizie de pensie”.
De asemenea, proiectul stipulează că prevederile nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcții guvernamentale sau de parlamentar pe durata exercitării acestor mandate.
O precizare importantă este că, dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, suma în plată se va menține.
Comisia de apărare a Senatului a eliminat articolul 60 (1) din forma Camerei Deputaților, care menționa aplicarea corespunzătoare a articolelor 60 alin (2) și (3) la actualizarea pensiilor militare. Senatorii au mai dispus ca, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale să actualizeze din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad, salariul gradului profesional și al soldei de funcție/salariul de funcție care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.
Fondurile necesare pentru aplicarea acestei modificări în anul 2024 vor fi asigurate din bugetele instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.