Proiectul de lege care vizează actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat a trecut de votul Camerei Deputaților, cu 231 de voturi „pentru” și 31 de voturi „împotrivă”, și va fi transmis către Senat. Caracterizat de procedură de urgență, proiectul a fost criticat de Guvern, care susține că acesta ar putea fi neconstituțional și ar fi o povară financiară majoră asupra bugetului.
Una dintre modificările principale ale proiectului a fost eliminarea unui amendament ce prevedea majorarea pensiei președintelui PNL, Nicolae Ciucă, cu 20%. Amendamentul, depus de PNL, a fost retras ulterior, dimineața zilei de marți, în urma controverselor politice. Un alt amendament adaugat este includerea foștilor angajați din penitenciare la actualizarea pensiei militare.
Proiectul a fost blocat anterior datorită neînțelegerilor politice dintre PSD și PNL, formațiuni care acum susțin că sunt necesare ajustări pentru rezolvarea inechităților din sistemul de pensii militare. Opoziția a subliniat necesitatea abordării pensiilor românilor cu dizabilități, de asemenea.
Președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, a exprimat regretul față de utilizarea proiectului ca instrument de campanie electorală de către PNL. El a reafirmat că PSD va susține proiectul, dar a subliniat importanța unei fișe financiare clare înainte de adoptarea finală. Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, a anunțat că, din punctul lor de vedere, nu există elemente de neconstituționalitate în forma actuală a proiectului.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că, deși Guvernul a exprimat preocupări cu privire la impactul financiar și constituționalitatea legii, decizia finală aparține Parlamentului. În documentul președinției Camerei Deputaților se menționează că executivul prevede costuri suplimentare anuale de aproximativ 900 de milioane de euro, echivalentul a 4,4 miliarde de lei.
Proiectul de lege este așteptat să fie discutat și votat în Senat, urmând ca ulterior să fie trimis președintelui pentru promulgare.