Un proiect de lege depus la Senatul României propune oportunitatea pentru absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat de a-și mări nota la cel puțin una din probe, fără riscul de a obține o notă mai mică. Inițiativa aparține senatoarei USR, Silvia-Monica Dinică, și vizează modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 pentru a oferi această nouă posibilitate elevilor, se arată într-un articol publicat pe Edupedu.

Propunerea legislativă prevede că absolvenții care doresc să-și reevalueze rezultatele la Bacalaureat pot fi examinați din nou în cadrul unei sesiuni viitoare de examen. Interesant este faptul că rezultatul obținut în urma acestei reexaminări nu poate fi inferior celor anterioare, notele putând fi doar mărite dacă noul rezultat este superior celui inițial.

Dinică susține că această măsură este esențială pentru ca parcursul profesional al tinerilor să nu fie afectat negativ de pe urma unor performanțe scăzute în cele "trei zile de probe" ale examenului național de bacalaureat. Potrivit acesteia, mulți absolvenți sunt impiedicați să acceseze anumite instituții de învățământ superior din cauza notelor obținute.

Cu toate acestea, pentru ca proiectul să devină aplicabil, este necesar să fie aprobat de Parlamentul României și ulterior publicat în Monitorul Oficial. Această schimbare legislativă are potențialul de a deschide mai multe oportunități educaționale pentru absolvenții de liceu, oferindu-le șansa de a-și corecta sau îmbunătăți rezultatele examenului de Bacalaureat într-o manieră care să le avantajeze parcursul academic și profesional ulterior.