Oamenii de știință au realizat un pas important în domeniul fuziunii nucleare, menținând o plasmă timp de peste 22 de minute în reactorul operat de CEA la Cadarache, Franța, stabilind un nou record mondial. Anunțul a fost făcut marți de către Comisia pentru energie atomică (CEA), care operează reactorul tokamak West.
Fuziunea nucleară este solutia promițătoare pentru o energie curată și mai puțin costisitoare și presupune reproducerea reacțiilor care au loc în stele prin fuziunea a două nuclee atomice derivate din hidrogen. Spre deosebire de fisiunea nucleară utilizată în centralele nucleare actuale, care implică ruperea nucleelor atomice grele, fuziunea este văzută ca o alternativă ecologică.
Pe 12 februarie, reactorul tokamak West a reușit să păstreze o plasmă timp de 1.337 de secunde, depășind cu 25% recordul anterior stabilit în China în luna ianuarie. „Obținerea unei plasme de durată arată că avem control asupra producției și menținerii sale”, a declarat Anne-Isabelle Étienvre, director de cercetare la CEA, pentru AFP.
Cu toate acestea, cercetătorii se confruntă în continuare cu provocări tehnologice semnificative. Ei trebuie să găsească metode prin care fuziunea termonucleară să genereze mai multă energie decât consumă, un obiectiv încă neatingibil în prezent. Echipa West își propune să obțină durate mult mai lungi ale plasmei acumulate și să crească temperatura acesteia pentru a simula condițiile din plasmele de fuziune preconizate, cât și pentru a evalua impactul asupra componentelor tokamak-ului.
Aceste realizări vor pregăti terenul pentru exploatarea științifică a proiectului Iter, un reactor experimental internațional. Iter, lansat în 1985, în colaborare internațională, planifică să producă prima plasmă în 2033, după întârzieri și costuri suplimentare repetate.