Programul Rabla Local 2023, care a început pe 31 iulie, a fost prelungit până la sfârșitul lunii septembrie.

Acest program oferă posesorilor de autovehicule uzate posibilitatea de a primi 3000 de lei în schimbul casării mașinii lor, fără a fi nevoie să achiziționeze un autoturism nou.

Pentru a beneficia de acest program, trebuie să locuiești într-una dintre cele 500 de localități participante și să ai mașina în proprietate timp de cel puțin 5 ani. De asemenea, trebuie să nu ai datorii fiscale și să nu fi participat în alte programe similare. Autovehiculul trebuie să aibă o vechime de minim 15 ani și să fie în stare bună, cu toate componentele principale intacte.

Se dă startul unui program mult așteptat pentru români! Cine va primi 54.000 de lei

Înscrierile în program se pot face până pe 29 septembrie 2023 sau până când se epuizează fondurile alocate fiecărei primării participante. Termenul de depunere a cererilor a fost prelungit cu o lună, conform unui comunicat de presă al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Care sunt condițiile

Pentru a beneficia de program, trebuie să îndeplinești câteva condiții. În primul rând, trebuie să locuiești într-una dintre primăriile participante. Lista acestor primării poate fi consultată pe pagina de Facebook a AFM. De asemenea, trebuie să îți creezi un cont de utilizator pe site-ul AFM înainte de a aplica pentru program.

Dacă ai deja un cont, acesta trebuie să fi fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice. Un cont poate fi folosit doar pentru o singură înscriere, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în program.

După înregistrarea în program, AFM va trimite lista persoanelor înscrise către primăriile afiliate. Aceste primării vor publica pe propriile pagini de internet procedura de depunere a documentelor necesare.

După semnarea contractului, trebuie să prezinți adeverința de dezmembrare a autovehiculului, certificatul de radiere din circulație și dovada scoaterii din evidența fiscală în termen de maximum 30 de zile.

Pentru a putea participa la program, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Trebuie să fii proprietar al autovehiculului respectiv de cel puțin 5 ani și acesta trebuie să fie înscris în evidențele fiscale ale primăriei. Dacă ești coproprietar, trebuie să obții acordul celorlalți coproprietari. De asemenea, nu trebuie să ai restanțe la plata taxelor către bugetul local sau către cel de stat.

Nu poți participa la program dacă ai fost înscris sau intenționezi să te înscrii în programele Rabla Clasic și Rabla Plus sau dacă ai avut condamnări pentru infracțiuni contra mediului. Mai mult, trebuie să te angajezi să predai casarea autovehiculului și să nu achiziționezi un autoturism cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară timp de 3 ani, conform Avocatnet.RO.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculul

În ceea ce privește autovehiculul, acesta trebuie să fie în proprietatea ta și înscris pe rolul tău fiscal. Trebuie să aibă o vechime de cel puțin 15 ani la momentul solicitării. De asemenea, trebuie să aibă toate componentele principale în stare bună și să fie prevăzut cu echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute de fabricant.

Trebuie menționat că fiecare primărie înscrisă în program are un plan de finanțare și poate accepta un număr limitat de vehicule uzate în funcție de numărul de locuitori ai localității. Pragurile de finanțare au fost modificate, astfel că o primărie poate primi finanțare pentru cel mult 50 de autovehicule uzate dacă are o populație sub 5.000 de locuitori.