Un înalt oficial de la Casa Albă a avertizat joi că Pakistanul, o națiune dotată cu arme nucleare, dezvoltă capacități de rachete balistice cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi ținte dincolo de Asia de Sud, considerând acest fapt ca o „amenințare emergentă” pentru Statele Unite, conform Reuters.
Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională, a subliniat în cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace că Pakistanul urmărește să dezvolte „tehnologie de rachete din ce în ce mai sofisticată, de la sisteme de rachete balistice cu rază lungă de acțiune până la echipamente care ar permite testarea de motoare de rachete semnificativ mai mari”.
Finer a afirmat că, în cazul în care aceste tendințe continuă, „Pakistanul va avea capacitatea de a lovi ținte dincolo de Asia de Sud, inclusiv în Statele Unite”. El a adăugat că numărul statelor care dețin arme nucleare capabile să atingă teritoriul american „este foarte mic”, menționând Rusia, Coreea de Nord și China ca adversari principali.
„Deci, sincer, ar fi greu pentru noi să vedem acțiunile Pakistanului altfel decât ca pe o amenințare emergentă pentru Statele Unite”, a conchis Finer.
Aceste declarații vin în contextul în care Washingtonul a anunțat o nouă rundă de sancțiuni legate de programul Pakistanului de dezvoltare de rachete balistice, inclusiv pentru prima dată, împotriva agenției de stat militare care supervizează acest program.
Ambasada Pakistanului nu a comentat imediat situația, relatează Reuters. Doi oficiali ai administrației americane, sub protecția anonimatului, au sugerat că preocupările legate de programul de rachete al Pakistanului sunt mai vechi și includ dimensiunile tot mai mari ale motoarelor de rachetă dezvoltate. Una dintre amenințările pentru Statele Unite este preconizată să se materializeze în aproximativ un deceniu.
Comentariile lui Finer urmăresc să răspundă nevoii ca oficialii pakistanezi să clarifice motivele dezvoltării de motoare rachete mai puternice. De altfel, Washingtonul și Islamabadul sunt descrise ca „parteneri vechi” în domeniile dezvoltării, combaterii terorismului și securității. „Ne întrebăm de ce ar fi Pakistanul motivat să dezvolte o capacitate care ar putea fi folosită împotriva noastră”, a adăugat Finer.
Acest incident vine și pe fondul criticilor aduse de Pakistan față de relațiile mai apropiate ale președintelui american Joe Biden cu India și menținerea legăturilor strânse cu China.