Reclamă

Un studiu recent realizat de EY România relevă că 73% dintre companiile din țară se așteaptă să plătească taxe și impozite mai mari în 2023, comparativ cu anii precedenți, incluzând impozitul pe profit, TVA, taxe locale și alte impozite directe sau indirecte. Doar 27% dintre companii consideră că nu vor fi afectate de aceste creșteri.

EY România a efectuat studiul pentru a evalua modul în care companiile locale percep și se adaptează la noile reglementări fiscale. Conform analizei, sistemul fiscal românesc se află într-o perioadă de schimbări semnificative, care vor avea impact pe termen lung asupra activității jucătorilor din economia națională.

Taxe mai mari în România

Autoritatea de reglementare și cea de aplicare, respectiv Ministerul Finanțelor și ANAF, își propun să crească veniturile bugetare prin conformare voluntară la plata impozitelor, digitalizare, creșterea calității controalelor și aducerea la suprafață a activităților din economia gri/neagră.

Companiile din România au identificat mai multe motive pentru creșterea taxelor în 2023. Cei mai mulți respondenți (27%) au menționat că taxele și impozitele mai mari sunt determinate de creșterea activității companiei și a numărului de angajați. Al doilea factor este evoluția inflației, menționată de 22% dintre respondenți. Reforma fiscală în curs ocupă locul al treilea, cu 20% dintre răspunsuri.

Prognoză sumbră pentru 2023: Românii se vor confrunta cu noi taxe și majorări de impozite

Care sunt motivele ce duc la creșterea taxelor și impozitelor în țară

Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică EY România, a explicat că majoritatea celor care se așteaptă la o creștere a taxelor o atribuie creșterii activității companiilor și evoluției inflației. Acest lucru reflectă o performanță pozitivă a afacerilor și faptul că impactul inflaționist este luat în considerare în planurile de afaceri.

Un alt motiv menționat de 10% dintre respondenți este necesitatea de a se conforma cu noile cerințe internaționale, cum ar fi normele fiscale emise de UE. Alte motive, menționate de 10% dintre respondenți, includ evoluția contextului politic și perioada pre-electorală. Aproximativ 12% dintre respondenți au ales opțiunea conform căreia toate motivele menționate anterior vor determina creșteri de taxe și impozite în 2023.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro