Intervalul 1 decembrie – 2 decembrie vine cu o schimbare semnificativă a vremii în România, în sensul că temperaturile se vor încălzi considerabil față de zilele precedente. Această tendință se va observa în cea mai mare parte a țării, iar valorile termice vor fi cu aproximativ 8…10 grade peste mediile multianuale specifice începutului de decembrie.

Conform meteorologilor, ne putem aștepta temperaturi maxime cuprinse între 4 grade în nordul Moldovei și 19…20 de grade în sudul Banatului. Cu toate acestea, avem de-a face cu un cer predominant noros și cu șanse ridicate de precipitații în numeroase regiuni ale țării.

Încălzirea vremii față de ceea ce este obișnuit în această perioadă se va resimți în toată țara, cu excepția nord-estului, unde valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, temperaturile maxime vor varia între 3 grade în nordul Moldovei și 21 de grade în sudul Dobrogei și în dealurile subcarpatice ale Munteniei.

În ceea ce privește temperaturile minime, acestea se vor situa între -3 și 12 grade, subliniind astfel faptul că temperaturile vor rămâne relativ ridicate și pe timpul nopții.

Cerul va fi variabil pe parcursul zilei, cu toate că nu se exclud ploi slabe sau burniță izolate. Însă, spre seară și noaptea, înnorările se vor întinde mai ales asupra jumătății vestice a țării, unde va ploua pe arii relativ extinse. De asemenea, spre dimineață, vom observa precipitații mixte în nord-vestul țării și în zonele înalte ale munților.

În ceea ce privește vântul, acesta va avea intensitate slabă și moderată, cu intensificări temporare în timpul zilei în zona montană, în vestul și local în estul țării. Vitezele vântului se vor situa în general între 45 și 55 km/h, iar în timpul nopții se vor înregistra cele mai mari viteze, în special în zona montană înaltă, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h.

Prognoza meteo sâmbătă, 2 decembrie 2023. Temperaturi la extreme: 3 grade în Moldova, 21 de grade în Dobrogea

Este necesară menționarea faptului că pe alocuri, în special în zonele de câmpie, se va forma ceață, ceea ce poate afecta vizibilitatea șoferilor și poate determina condiții de circulație dificile.

Prognoza meteo pentru București sâmbătă, 2 decembrie 2023

Dacă privim prognoza meteo pentru capitală, putem observa că vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil, fără nori prea densi, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va fi cuprinsă între 7 și 9 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru zonele montane

În zonele montane, valorile termice vor fi mult peste ceea ce este normal pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil pe parcursul zilei, cu toate că se pot înregistra ploi slabe sau burniță izolate. Seara și noaptea, nebulozitatea se va extinde treptat, iar pe suprafețe relativ extinse se vor înregistra precipitații. Dimineața, la altitudini mari, vom avea parte de precipitații mixte.

Vântul va sufla moderat în zonele montane, cu intensificări temporare în timpul zilei pe creste, iar noaptea viteza vântului se va mări în întreaga zonă montană, cu rafale de peste 80…90 km/h la altitudini mari. Aceste fenomene pot influența activitățile desfășurate în zona montană și pot reprezenta un risc pentru turiștii aflați în acea zonă.