În urmă cu câțiva ani, Peter Frankopan, profesor de istorie globală la Oxford, a fost inclus în lista celor mai influenți 50 de gânditori din lume de către revista „Prospect”. Devenit celebru pentru articolul său în care prezicea izbucnirea unei pandemii catastrofale cu o lună înainte de apariția pandemiei de COVID-19, Frankopan a devenit o voce respectată în domeniul său de expertiză.

Compararea crizei din Orientul Mijlociu cu situația din Europa din 1914

Într-un interviu acordat unui reporter, Frankopan a fost întrebat dacă criza din Orientul Mijlociu ar putea fi asemănată cu situația din Europa din 1914, în ajunul Primului Război Mondial.

Profesorul a subliniat că una dintre temele ultimilor ani a fost nașterea unei noi ordini mondiale și că istoricii încearcă întotdeauna să înțeleagă când tensiunile pot produce efecte dramatice. Frankopan a recunoscut că există o poveste asemănătoare acum, iar atacul Hamas din 7 octombrie a alterat dramatic echilibrul din Orientul Mijlociu.

Consecințele pentru Israel și realinierea în lumea arabă

Întrebat despre consecințele pentru Israel, Frankopan a menționat că multe vor depinde de acțiunile armatei israeliene și că eforturile lor vor fi mai dificile decât s-a anticipat.

În același timp, el a subliniat că Hamas și afiliații săi vor avea puține șanse să-și atingă obiectivele. Profesorul a prezis că vom vedea o creștere a sprijinului pentru partidele extremiste din Israel, care vor face promisiuni dramatice cu privire la obținerea răzbunării.

În ceea ce privește realinierea în lumea arabă, Frankopan a menționat că există unele țări care văd o oportunitate în a juca un rol de mediator, cum ar fi Qatar, dar nu este sigur că vom vedea o realiniere în acest moment. El a subliniat că Iranul este cel mai imprevizibil actor și că deciziile luate la Teheran în zilele și săptămânile următoare vor fi critice, conform Reuters.com.

Inutilitatea Europei pe scena globală și exploatarea crizei de către Rusia

Întrebat dacă conflictul a demonstrat inutilitatea Europei pe scena globală, Frankopan a menționat că nu are rost să încerci să joci un rol pe scena globală fără un plan și o soluție clară. El a subliniat că nu este clar dacă acestea există în Europa sau în altă parte.

Profesorul care a anticipat pandemia de Covid-19 vorbește despre un al Treila Război Mondial: „Multe alte acte de teroare”

În ceea ce privește exploatarea crizei de către Rusia, Frankopan a menționat că concentrarea pe Orientul Mijlociu distrag atenția de la Ucraina. El a subliniat că sentimentul de șoc în fața atacurilor îi face pe mulți să-și piardă interesul pentru scenariile complicate și înfricoșătoare.

Riscul unui standard dublu și nașterea unei noi ordini mondiale

Întrebat despre riscul ca Sudul global să acuze Occidentul de un standard dublu în Ucraina și Gaza, Frankopan a recunoscut că acest lucru se întâmplă în mod clar și în toată regula. El a menționat că se fac comparații între utilizarea forței de către Israel și Rusia, iar mulți se întreabă de ce Occidentul îi sprijină pe ucraineni, dar nu pe palestinieni.

Aceste acuzații de rasism, islamofobie și imperialism fac parte din durerile nașterii unei noi ordini mondiale, parte a unei călătorii lungi și dificile către ceva care va arăta foarte diferit de ceea ce am trăit după al Doilea Război Mondial. Profesorul a subliniat că o lume multipolară este incertă și nefericită pentru mulți.