Reclamă
Reclamă

Într-o mișcare care a stârnit valuri în rândul dascălilor, Ministerul Educației a aruncat bomba – dar nu orice fel de bombă. E vorba de punerea în consultare publică a unui proiect de Hotărâre de Guvern ce promite să revoluționeze, sau să nu facă nimic semnificativ, pentru salariile didacticilor de conducere din școlile noastre.

Se pare că, în sfârșit, cineva a decis să dea atenție mult promiselor salarii ale directorilor, directorilor adjuncți, contabililor-șefi și secretarilor-șefi din învățământul preuniversitar de stat. Sau cel puțin așa sună marea promisiune.

Ministerul Educației, prin acest proiect, vizează aprobarea unor norme metodologice pentru stabilirea salariilor de bază. Pe hârtie, lucrurile arată strălucitor: pentru funcțiile de conducere, salariile de bază vor fi peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție.

În traducere liberă, asta înseamnă mai mulți bani în buzunarele directorilor, începând chiar din ianuarie 2024.

Reclamă

Dar să nu ne se grăbească nimeni să arunce cu confetti încă. Într-o lume ideală, aceste schimbări ar trebui să aducă un echilibru mult așteptat și să elimine inechitățile salariale care au făcut furori în decembrie 2023.

Se vorbește despre un salariu de bază minim de 10.590 lei și un maxim de 11.242 lei pentru luna ianuarie 2024, cu o creștere modestă până în iunie. Da, ați citit bine: creșteri salariale! Dar înainte să ne lăsăm purtați de val, să nu uităm că hârtia suportă multe, iar realitatea are obiceiul să scrie alt scenariu.

Interesant este că, potrivit proiectului, aceste noi salarii de bază nu vor depăși plafonul maxim prevăzut în OUG nr. 128/2023. Deci, nu vor fi urale prea sălbatice în birourile directorilor. Dar să recunoaștem, orice creștere este binevenită, mai ales în acele școli unde directorii jonglează zilnic cu responsabilități care ar face chiar și un manager experimentat să-și piardă somnul.

Pe rețelele sociale, reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Ministerul Educației și-a anunțat planurile cu un aer de mândrie pe Facebook, proclamând că aceste schimbări sunt pasul necesar pentru repararea inechităților salariale. Comentariile sunt împărțite: unii aplaudă inițiativa, alții sunt mai sceptici, iar restul… ei bine, sunt ocupați să își calculeze potențialul noului salariu.

La finalul zilei, rămâne de văzut dacă acest proiect va fi un triumf sau un alt capitol în saga interminabilă a educației românești. Va reuși oare Ministerul Educației să navigheze prin apele tulburi ale sistemului bugetar și să aducă echitatea salarială atât de dorită? Sau va fi aceasta doar o altă promisiune în vânt, un titlu frumos pe hârtie, dar fără substanță în realitate?

Un lucru este cert: ochii tuturor sunt acum îndreptați spre Ministerul Educației. Anul începe cu o perioadă plină de așteptări, speranțe, după un maraton de dezamăgiri de la finalul anului școlar ce a trecut.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro