Românii au parte de tot mai multe șocuri atunci când ajung la raft în magazine. Deși de luni de zile se așteaptă ieftinirile și redresarea inflației, se pare că acestea nu apar încă, cel puțin in cazul anumitor produse.

Mezelurile se numără printre produsele alimentare care se scumpesc pe zi ce trece. Producătorii au și o explicație pentru un astfel de fenomen.

Produsele alimentare care s-au scumpit enorm în ultima perioadă

Mezelurile se numără printre produsele alimentare consumate des de români. Acestea au prețuri din ce în ce mai mari in ultima perioadă, spre dezamăgirea cumpărătorilor. Costurile anumitor tipuri de astfel de preparate din carne aproape că s-au dublat față de anii trecuți.

Producătorii susțin că de vină este lipsa materiei prime sau scumpirea ei

Mezelurile sunt preparate din carne, iar materia primă este tot mai scumpă, susțin producătorii.  O mare parte din cantitatea de carne provine din import, iar găsirea ei în unele state devine dificilă. Acesta ar fi doar începutul spun specialiștii. Prețurile mezelurilor ar urma să crească și mai tare în următoarea perioadă

Pe rafurile magazinelor, mezelurile pornesc de la 35 de lei per kilogram. Totul în timp ce anul trecut se regăseau pe piață pa prețuri începând de la 19 lei per kilogram. Concret, parizerul sau salamul de vară ajung la 8 lei per suta de grame.

Majorările de preț din acest sector alimentar sunt aplicate din cauza creșterii prețului cărnii pentru prepararea mezelurilor.

Pentru că nu toți românii se vor mai putea apropia de aceste prețuri cel mai probabil vânzările vor scădea semnificativ. De altfel, majoritatea cumpărătorilor preferă să cumpere doar câteva felii din anumite sortimente de mezeluri și nu ruda întreagă, tocmai din cauza prețurilor.