Reclamă

În 2025, fermele eoliene din Europa ar putea să producă mai multă electricitate decât centralele energetice pe bază de cărbune, conform unei analize Reuters realizate de editorialistul Gavin Maguire. Datele recente arată că, în 2024, diferența de producție dintre acestea a fost de doar 4%, fermele eoliene generând 616 terawați oră (TWh) comparativ cu 641 TWh produși de centralele pe cărbune, potrivit organizației Ember.

Anul precedent, producția de energie pe bază de cărbune a înregistrat o scădere de 7%, în timp ce generarea din surse eoliene a crescut cu 3%. Dacă această tendință se menține, estimările pentru 2025 prevăd că producția eoliană va depăși centralelor pe cărbune cu aproximativ 6%. Aceasta ar marca prima dată când o sursă de energie regenerabilă depășește electricitatea produsă de centralele pe cărbune în regiune, constituind un progres semnificativ în tranziția energetică.

În 2024, deficitul în producția de energie eoliană față de cea pe bază de cărbune a fost de 25 TWh, echivalent cu aproximativ jumătate din producția lunară a fermelor eoliene din Europa. Acest decalaj ar putea fi diminuat în 2025 prin creșterea capacității de producție eoliană sau o creștere a vitezei medii a vântului, arată datele Ember.

Conform raportului anual WindEurope, Europa a adăugat în 2024 noi capacități de energie eoliană totalizând 15 gigawați (GW), cu 13 GW provenind din parcurile eoliene offshore și 2 GW din cele terestre. Astfel, capacitatea totală de energie eoliană a regiunii a ajuns la aproximativ 287 GW. Acest avans permite producția de energie eoliană să atingă un nivel record de aproximativ 652 TWh în 2025, suficient pentru a depăși energia produsă din cărbune, chiar dacă producția acestora rămâne constantă.

În eventualitatea unei scăderi a producției centralelor pe cărbune în 2025, similare nivelului din 2024 – de 7% – energia eoliană ar putea depăși cărbunele cu aproape 10%. Această situație ar reprezenta un punct de cotitură esențial în eforturile de tranziție energetică ale Europei.

Cu toate acestea, dezvoltarea sectorului eolian offshore a întâmpinat provocări majore, inclusiv probleme de infrastructură, conectare la rețea, întârzieri în aprobări și costuri ridicate. Investițiile au scăzut, iar companiile se confruntă cu dificultăți în luarea deciziilor de investiții, potrivit WindEurope.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro