Procurorii DNA devoalează mecanismele de corupție din Portul Constanța

Data actualizării: 25/02/2025

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au scos la lumină mecanismele de corupție existente în Portul Constanța, dezvăluind implicarea oamenilor de afaceri, funcționarilor și politicienilor care urmăreau diverse interese financiare. Un investigator sub acoperire a jucat un rol crucial în culegerea dovezilor, acționând ca intermediar între aceștia și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța.

Petrică Buduru, patronul firmei Green Port Operator SRL, este unul dintre oamenii de afaceri vizat, fiind acuzat de DNA că a oferit o mită de 10.000 de euro chiar de la prima întâlnire cu investigatorul sub acoperire. Potrivit declarației acestuia, banii erau destinați obținerii aprobării pentru o afacere nouă în port.

Cazul a continuat cu încă o întâlnire între Buduru și investigator, în urma căreia s-a mai oferit o mită de 10.000 de euro, alături de 200 de euro suplimentari pentru remedierea unor bancnote deteriorate. Într-un alt episod, Buduru a reînnoit aceeași sumă pentru continuarea intervențiilor necesare în port.


Într-o altă ramificație a dosarului, Jean-Paul Tucan, un alt om de afaceri, a oferit și el sume de bani în schimbul sprijinului pentru diverse operațiuni la CN APM. Tucan a detaliat investigatorului sub acoperire ce sarcini trebuie să rezolve, oferind pentru acest scop un total de 250.000 de euro.

Citește și:

Un exemplu similar implică pe Ion Dumitru, care a dat o sumă de 50.000 de euro pentru a facilita obținerea unui teren în zona portului, într-o tranzacție cu CN APM și SNTFM CFR Marfă SA.

Investigatorul sub acoperire a depus toate dovezile privind mita oferită, care au fost utilizate în cadrul anchetei DNA, potrivit referatului procurorilor. Ancheta subliniază cât de frecvent și neîngrădit se discutau și se realizau tranzacțiile de mită, fără nicio precauție față de repercusiunile legale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨