Reclamă
Reclamă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus clasarea dosarului privind decesul lui Eduard Giosu, un tânăr aflat sub influența drogurilor, care a decedat după ce a fost imobilizat și lovit de polițiști pe stradă.

Pe 18 septembrie 2023, în jurul orei 03:19, polițiștii Secției 17 au fost sesizați prin apel 112 că pe o stradă din Sectorul 5 se afla un bărbat dezbrăcat, care țipa și se manifesta agresiv.

Ajunși la fața locului, polițiștii l-au văzut pe Eduard Giosu îmbrăcat doar în lenjerie intimă, prezentând mai multe excoriații pe corp și deplasându-se haotic. La vederea agenților, bărbatul a început să fugă pe stradă, fiind urmărit și somat să se oprească. La un moment dat, el s-a oprit și s-a apropiat de polițiști, ignorând solicitările de a păstra distanța și împingându-se în aceștia.

Reclamă

Potrivit Parchetului, în acest context, polițiștii au folosit mijloace din dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen și bastoane, aplicându-i lovituri în zona brațelor și picioarelor. Bărbatul s-a îndepărtat de cei doi polițiști și a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt, într-un moment în care nicio persoană nu era în apropierea sa. S-a ridicat, s-a mai deplasat câțiva metri și a căzut din nou, lovindu-se cu fața de sol, fiind imobilizat în cele din urmă de polițiști. În cadrul imobilizării la sol, polițiștii i-au mai aplicat două lovituri cu bastoanele în zona picioarelor, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Tânărul a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgență București în stare de comă, unde a decedat după opt zile.

După incident, tatăl acestuia a reclamat că fiul său ar fi murit în urma loviturilor primite de la polițiști.

Marți, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că a clasat dosarul pentru infracțiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, pentru purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă (îndeplinirea unei obligații legale), dar și pentru două infracțiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului.

În urma efectuării autopsiei medico-legale, medicii legiști au concluzionat că moartea bărbatului a fost violentă, cauzată de edem masiv cu hemoragii cerebrale secundare, consecință a unui traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală (hematom subdural, contuzii și dilacerări cerebrale și hemoragie subarahnoidiană), ce au survenit la o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive (cocaină, opioide, cannabis, amfetamină, metamfetamină). La examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice.

„Procurorii au stabilit că leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor acțiuni ale victimei care, până la venirea polițiștilor, așa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat în mod voluntar în repetate rânduri pe asfalt, s-a lovit de ziduri și de autovehicule parcate, iar după venirea polițiștilor s-a precipitat de două ori în modurile descrise mai sus. În legătură cu leziunile provocate de acțiunea polițiștilor, procurorii au constatat că acestea nu au avut legătură cu decesul și au fost urmarea îndeplinirii unei obligații impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza și legitima o persoană care, prin comportamentul său, reprezenta un pericol pentru sine, pentru alții, dar și pentru ordinea și liniștea publică. Cu privire la agresiunile exercitate de bărbatul în cauză asupra polițiștilor, cercetate sub aspectul comiterii a două infracțiuni de ultraj, procurorii au constatat că a survenit decesul făptuitorului”, este concluzia Parchetului.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro