Reclamă
Reclamă

Procesul în care reporterul american Evan Gershkovich este acuzat de spionaj în Rusia a început miercuri în faţa unui tribunal din oraşul Ekaterinburg, în regiunea Sverdlovsk. Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, corespondent al cotidianului Wall Street Journal, neagă acuzaţiile.

Procesul se desfăşoară cu uşile închise, astfel încât nici familia acuzatului, nici diplomaţii americani nu au putut participa la audiere.

Imagini din sala de tribunal l-au arătat pe Gershkovich, îmbrăcat cu pantaloni de jeans şi cămaşă, stând în picioare într-o cuşcă de sticlă, relatează DPA, citată de Agerpres.

Reclamă

Tribunalul a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 13 august.

Gershkovich a fost reţinut la sfârşitul lui martie 2023 în timpul unei călătorii de documentare în oraşul Ekaterinburg, şi de atunci se află în detenţie.

Un purtător de cuvânt al parchetului general rus a declarat că ancheta a stabilit că Gershkovich strângea informaţii cu caracter secret în numele CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA).

Mai precis, americanul este acuzat că strângea informaţii despre producţia şi reparaţia de echipamente militare la uzina Uralvagonzavod din Nijni Tagil, la nord de Ekaterinburg.

„Există credibilitate absolut zero în aceste acuzaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cursul acestei luni.

Multe instituţii media au cerut eliberarea jurnalistului, iar preşedintele american Joe Biden a promis să lupte pentru libertatea acestuia.

Potrivit Kremlinului, în prezent au loc negocieri cu privire la un schimb de deţinuţi care l-ar implica pe Gershkovich.

Detenţia unor cetăţeni americani în Rusia conduce adesea la negocieri complicate între Moscova şi Washington cu privire la o eliberare sau un schimb.

În pofida relaţiilor tensionate dintre cele două părţi, schimburi de deţinuţi au avut loc în mod repetat în trecut, notează DPA.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro