Reclamă
Reclamă

Familia reporterului american Evan Gershkovich a declarat, miercuri, că jurnalistul judecat pentru spionaj în Rusia este urmărit în mod injust pentru acțiuni care țin de reportaj. Procesul acestuia a început astăzi, în fața unui tribunal din orașul Ekaterinburg.

„Evan este un jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă”, a declarat familia într-un comunicat. „Cerem guvernului american să continue să facă tot ce-i stă în putință pentru a-l aduce pe Evan acasă acum”.

Reporterul a apărut miercuri într-o cușcă din sticlă la tribunal, ras pe cap și purtând o cămașă în carouri, închisă la culoare. El le-a zâmbit jurnaliștilor pe care îi cunoștea, adresându-le un „salut” abia audibil.

Reclamă

Presa a avut acces pentru o scurtă perioadă de timp în sala de audieri, înainte ca procesul să înceapă în spatele ușilor închise. După această primă înfățișare, o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Irina Toșceva, a precizat că următoarea audiere va avea loc pe 13 august și că presa nu va fi autorizată să-l filmeze pe jurnalist înainte de enunțarea verdictului, la o dată încă neprecizată.

Într-un comunicat, ambasada SUA la Moscova a afirmat că reprezentanți ai săi au putut asista miercuri la o scurtă parte a audierii. Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, corespondent al cotidianului Wall Street Journal, neagă acuzațiile.

Evan Gershkovich a stat în arest provizoriu la închisoarea Lefortovo, administrată de FSB, însă este judecat la Ekaterinburg, unde a fost arestat. Gershkovich a fost reținut la sfârșitul lunii martie 2023 în timpul unei călătorii de documentare în orașul Ekaterinburg, și de atunci se află în detenție.

Un purtător de cuvânt al parchetului general rus a declarat că ancheta a stabilit că Gershkovich strângea informații cu caracter secret în numele CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA). Mai precis, americanul este acuzat că strângea informații despre producția și reparația de echipamente militare la uzina Uralvagonzavod din Nijni Tagil, la nord de Ekaterinburg.

Fiu al unor emigranți evrei plecați din Uniunea Sovietică, Evan Gershkovich a crescut la New Jersey și a lucrat în Rusia pentru mai multe mass-media occidentale, din 2017 până când a fost arestat.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro