După zece săptămâni de audieri, procesul de viol care a zguduit Franța intră în faza finală a declarațiilor, conform unui raport BBC. Focusul procesului este pe Dominique și Gisèle Pelicot, pensionari septuagenari, și se desfășoară în orașul Avignon. Echipa de avocați ai lui Gisèle Pelicot urmează să facă declarațiile finale marți, fiind urmată de apărarea, înainte de verdictul completului de cinci judecători, programat pentru 20 decembrie.
Dominique Pelicot este judecat împreună cu alți 50 de bărbați, după ce, în noiembrie 2020, a mărturisit că și-a drogat soția și a recrutat bărbați pe internet pentru a o viola. Acțiunile sale au fost susținute de video-urile descoperite de poliție pe laptopul său, relatând aproximativ 200 de violuri între 2011 și 2020. În prezent, mai sunt 21 de persoane neidentificate.
Cu toate acestea, majoritatea inculpaților neagă faptele, susținând că nu și-au dat seama că Gisèle Pelicot era inconștientă. Linia apărare a declanșat o discuție națională despre necesitatea includerii consimțământului în definiția legală a violului din Franța, care în prezent se referă la actele de penetrare sexuală comise prin violență, constrângere, amenințare sau surpriză.
Dominique și Gisèle Pelicot au fost căsătoriți din 1973 și au avut trei copii. Însă, din 2020, după ce acțiunile soțului său au fost dezvăluite, Gisèle a intentat divorț, renunțând la numele de familie pentru alte scopuri în afară de procedurile juridice. Șocul cazului a determinat-o să vorbească public despre incidență.
Dominique Pelicot este reținut din noiembrie 2020, iar decizia asupra sentinței sale, împreună cu a celorlalți 50 de acuzați, urmează să fie anunțată luna viitoare. Cazul a generat un val de susținere pentru Gisèle Pelicot, exprimată prin participarea publicului la ședințele de la tribunal, aplauze și flori, și prin demonstrații și picturi murale dedicate ei.
Figura sa publică a declanșat o dezbatere națională asupra culturii violului și abuzului chimic, iar mai multe grupuri feministe militează pentru schimbări legislative în Franța. „Vreau ca toate femeile care au fost violate să spună: Doamna Pelicot a făcut-o, și eu pot. Nu vreau să le mai fie rușine”, a declarat Gisèle Pelicot.